2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hétfőtől tanítási szünet kezdődhet

Az oktatási miniszter szerint továbbra sem indokolt az általános távoktatás

Habár tíz nappal ezelőtt az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai még arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a járványhelyzet miatt a szerbiai diákoknak át kellene térniük a távoktatásra, ezt a javaslatot egyelőre nem fogadta el az illetékes munkatestület, de az egészségügyi szakértők is megmásították véleményüket. A héten Szerbia-szerte hat helyi önkormányzatban járnak a középiskolások a kombinált modell szerint iskolába, Vajdaságban Kúlán.

Branko Ružić oktatási miniszter a Prva tv vendégeként megismételte, hogy az iskoláskorúak körében jegyzett járványmutatók nem adnak okot aggodalomra, jelenleg a diákoknak a 0,6-0,7 százaléka – valamennyivel kevesebb, mint 5 ezer gyermek – fertőzött koronavírussal, az oktatásban dolgozóknak pedig az 1,2 százaléka.
– Nem elsősorban az oktatási intézményekben jegyzett járványmutatók, hanem az általános mutatók adnak okot aggodalomra, de persze az is, hogy a legfiatalabbak közül mind többen fertőződnek meg a vírussal, és többüknél súlyos klinikai kórkép alakul ki. Sajnos az is megtörtént, hogy kiskorú Covid-páciensek hunytak el a szövődmények következtében. Mindennek ellenére egyelőre nem jöhet szóba, hogy mindenhol minden diák áttérjen a távoktatásra, a fertőződés esetén alkalmazandó protokoll működőképes – taglalta Ružić.

Branko Ružić szerint lesújtó a tény, hogy az átoltottsági arány továbbra sem érte el a 70 százalékot. A miniszter hiszi, hogy a védettségi igazolvány bevezetésének okán biztosan többen felveszik a védőoltást.
– A válságstáb kedden vagy szerdán ismét összeül, meglátjuk, hogy miről lesz szó, milyen döntések születnek. Az egyik alapvető javaslat az, hogy az őszi szünet néhány nappal tovább tartson a tervezettnél. A tanítás egyébként november 11-én és 12-én szünetelt volna, most az az elképzelés, hogy már 8-án kezdődjön a szünet. Ez a két hétvégével 9 nap szünetet jelentene – fejtette ki Ružić, aki a folytatásban elutasította a vádat, hogy az intézkedések elrendelésekor nem a szakma álláspontja vezérli a döntéshozókat.

A SZÓLÁSSZABADSÁG KÁROS IS LEHET
A civil szervezetek, valamint egészségügyi és médiaszervezetek részvételével megalakult Oltasd be magad! elnevezésű csoportosulás hétfői közleményében kifejtette, hogy a járványhelyzet katasztrofális. Mint tagjai kiemelték, a politikai pluralizmus és a szólásszabadság nem foglalja magába a tudományos tények szándékos és tervezett cáfolását.
Kívánatos és hasznos, hogy a közbeszédben teret kapjon a hatalom járványügyi intézkedéseivel kapcsolatos esetleges bírálat, viszont a koronavírus, valamint a Covid–19, illetve következményeiknek a relativizálása rendkívül káros – teszik hozzá a közleményben az N1 tv összeállítása szerint, rámutatván, hogy a járvány kezdete óta, a hivatalos adatok értelmében, októberben hunyt el a legtöbb Covid-páciens, 1721 személy egy hónap leforgása alatt.
A járvány elleni küzdelem legfontosabb eszköze a védőoltás, hatékonyságát és biztonságosságát klinikai kutatások bizonyítják – áll a közleményben. A szervezet arra kéri a szerbiai tudományos közösséget, hogy az eddigiekhez képest erélyesebben szálljon szembe az összeesküvés-elméletekkel és a megtévesztési szándékkal.

ELSIETTÉK, MAJD ELKÉSTEK
Predrag Đurić epidemiológus szerint senki nem hiszi azt, hogy a védettségi igazolvány napi háromórás hatálya a vendéglátóhelyeken pozitívan befolyásolja majd a járványhelyzetet, „erre engednek utalni az illetékesek nyilatkozatai is". Mint az N1 tv-nek nyilatkozva hozzátette, ezzel az intézkedéssel elsősorban a fiatalokat próbálják „megszólítani", illetve oltásra motiválni, hiszen ők azok, akik a késő esti órákban szórakoznak.
Đurić egyetért az egészségügyi válságstáb epidemiológusaival annak kapcsán, hogy a járványhelyzet katasztrofális, „elvégre ők feltehetőleg a többség számára ismeretlen mutatókkal is rendelkeznek". A járvány kezdete óta probléma, hogy rendkívül kevés, a helyzet szempontjából javarészt semmitmondó adatokat hoznak nyilvánosságra – tette hozzá Đurić, majd kiemelte: ismervén a Covid-rendelők, valamint az állami tesztelési rendszer korlátolt kapacitását, feltételezhető, hogy a hivatalosan közzétetthez képest jóval több a fertőzött.
A korlátozó intézkedések java részét addig nem kellett volna hatályon kívül helyezni, amíg az átoltottsági arány el nem éri a kívánatos szintet – mutatott rá a szakértő. Kifejtette, a jelenlegi helyzet annak az eredménye, hogy idő előtt felfüggesztették a korlátozásokat, majd nem rendelték el ismét akkor, amikor a helyzet elkezdett rosszabbodni. Đurić megerősítette, hogy amikor a vírus körforgása ennyire intenzív, bármikor és bárhol új vírusvariáns alakulhat ki.

5896 új fertőzés – 63 elhunyt

A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 19 952 koronavírustesztet végeztek el, ebből 5896-nak az eredménye volt pozitív (29,6 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 63 Covid-páciens hunyt el, 10 018 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6760 Covid-pácienst gyógykezelnek, 290-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 853 új fertőzést jegyeztek, ebből 345-öt Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartományban 29 099 aktív fertőzést tartanak nyilván.

Nyitókép: Lehet, hogy a diákok kilenc napra leteszik az iskolatáskát? (Fotó: Dávid Csilla)