2024. április 25., csütörtök

Polgárvédelmi gyakorlat ötven helyszínen

Vulin ígérete szerint jövőre is emelik a rendőri szolgálat színvonalát, és a belügyi dolgozók fizetése is növekszik

A Belügyminisztérium munkatársainak fizetése meghaladja a szerbiai átlagfizetést – emelte ki Aleksandar Vulin belügyminiszter, majd hozzáfűzte, ezek a fizetések azonban még magasabbak lesznek, hiszen az állam további beruházásokat tervez, mindenekelőtt a munkakörülményekbe és a munkavégzés minőségébe fektetne, valamint a rendőrség felszereltségébe.
– A költségvetésünk folyamatosan nő, Vučić államfő politikájának köszönhetően. Nehéz és fájdalmas reformokon vagyunk túl, amelyeket 2012-ben és 2014-ben vittünk végbe, de ma már látszik, hogy megérte – hangsúlyozta a belügyminiszter a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában. Rámutatott arra, hogy a Belügyminisztérium jelentősen nagyobb költségvetéssel számol, így mindenekelőtt a szolgálatok színvonalának emelésébe kíván beruházni. Aleksandar Vulin szerint ugyanis nincs komoly rendőri szolgálat nagy beruházások nélkül. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi állami költségvetésben tervezett összegek elfogadása után a szerbiai rendőri szolgálat lesz legfelszereltebbek egyike a régióban.
Hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium munkatársai az elmúlt egy év alatt 21 szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportot számoltak fel, akik között voltak Európa legkegyetlenebb bűnbandái is. Kiemelte, nőtt az utcákon is a biztonságérzet, és ebből is látszik, hogy milyen sokat hoz az emberekbe fektetett pénz.
Aleksandar Vulin a közszolgálati televízión tett vendégszereplése során elmondta azt is, hogy pénteken Szerbia 50 helyszínén tartják meg a Sistem 2021 elnevezésű gyakorlatot, amely során szemléltetni fogják, hogy az ország nagy, erős és szervezett állam, és képes megküzdeni minden gonddal, ami felmerülhet a határain belül.
Szavai szerint ilyen nagyszabású gyakorlatra nem volt példa Szerbia eddigi történetében, valamikor az egykori Jugoszlávia területén tartottak ilyen nagyszabású polgári védelmi gyakorlatot, amivel a rendszer működését kívánták szemléltetni.
Részletezve, hogy mi várható pénteken, Vulin elmondta, hogy 24 város és 26 község területén megközelítőleg 8000 személy, mindenekelőtt a rendkívüli helyzet szektora, a polgári védelem, a hegyi mentőszolgálat, a Vöröskereszt, a Szerbiai Katonaság és a helyi szolgálatok mutatkoznak be. Olyan valós forgatókönyv szerint mutatják be, hogyan működik a rendszer, ami bárkivel megtörténhet, és természetesen olyan különlegességeket is tartalmaznak majd a jelenetek, amelyek az adott területre jellemzőek.
Vulin szavai szerint ő két helyszínen: Kragujevac mellett a tavon és Loznicánál, a Drina folyón lesz jelen. Ezeken a helyszíneken a rendszer képviselői olyan helyzetet mutatnak be, ami a nagy áradások után történik, a lakosság menekítése közben. Hangsúlyozta, bármi történjék, a gyakorlaton részt vevő egységek munkatársainak és a szervezetek képviselőinek készen kell állniuk minden helyzetre, amikor a lakosság és vagyonának védelmében kell részt vállalniuk.