2024. április 18., csütörtök

Kik lesznek az új regisztrációs díjszabás nyertesei, avagy vesztesei?

Siniša Mali pénzügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy 2022-től nem a motor köbmétere alapján fizettetik meg az autók regisztrálását, hanem az évjárat alapján.

Bár az új díjszabás részleteit még nem pontosították, azonban már most sejteni lehet, hogy kik a nyertesei, és kik a vesztesei ennek a döntésnek – írja a Nova.rs hírportál.

Például jelenleg egy 17 éves Mercedes E 400-as (négyliteres dízelmotorral és 260 LE-vel) 5200 euróért elérhető a hazai piacokon, míg regisztrációja kb. 1500 euróba kerül, ami a jármű értékének több mint 25 százaléka. Másrészt egy több mint 63 ezer euró értékű, új Mercedes A45 AMG S típusú autó (kétliteres motor, 421 LE) regisztrációjához mindössze 350 euróra van szükség, ami az autó értékének alig 0,55 százalékát teszi ki.

Ezek az adatok is arra utalnak, hogy a jelenlegi rendszer igazságtalan és szükség van a módosításra. Az új, évjáraton alapuló bejegyzési rendszer esetében két forgatókönyv lehetséges, az egyik az, hogy megdrágítják a régebbi, környezetszennyezőbb személyautók regisztrálását. A másik lehetőség pedig az, hogy az illetéket az eddigiek szerint számolják el nagy köbtartalmú autók esetében, az öregebb autók esetében pedig a regisztráció díjszabását valamennyivel csökkentenék tekintettel a polgárok anyagi lehetőségeire.