2024. április 24., szerda

A hagyomány, melyre lehet építeni

A sörgyártásról tartottak tanácskozást Nagybecskereken

A sörgyártásról tartottak tanácskozást Nagybecskereken, melyen képviseltették magukat a régió sörgyárai, egyetemei és tudományos intézetei. A szimpóziumot Marijana Dukić-Mijatović, az Oktatási, Tudományos és Technológia-fejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

Másfél évtizede annak, hogy a rossz privatizálás után leállt a nagybecskereki sörgyár. Ennek ellenére minden évben a városban megtartják a sörnapokat, negyedik éve pedig a sörgyártással kapcsolatos szakmai tanácskozásnak a házigazdái.

A nagybecskereki sörgyárban (ZIP) 1745-től 2006-ig folyt a termelés. Három évvel korábban privatizálták a gyárat és csakhamar leálltak a termeléssel. Az újraindulásra egyelőre még várnak.

– Nagybecskerek a sör városa, a rendezvények alapján, de a sörgyártás hagyománya szempontjából is, hiszen itt van a régió egyik legrégebbi sörgyára, amely még 1745-ben kezdett el dolgozni. Erre büszkék vagyunk. De azt is reméljük, hogy egy bizonyos idő után újra lesz sörgyárunk – mondta Zoran Ljubotina, a nagybecskereki Turisztikai Egyesület igazgatója.

A tanácskozás célja egész Szerbia sörgyártásnak a felélénkítése. A szakemberek szerint ez lehetséges, ráadásul többszörös haszonnal is járna.

– A hagyomány létezik, de sajnos a privatizáció tönkretette ezt az iparágat. Az a célunk, hogy tudományos kutatásokkal, szakmai tanácskozásokon ösztönözzük a vállalkozásokat ezen a téren. De egyben üzenjük a gazdaságpolitika vezetőinek, hogy támogassák ezt a Szerbia számára fontos ipari ágazatot, amelyből többszörös haszonra tehetnének szert – nyilatkozott Radovan Pejanović, a szervezőbizottság elnöke.

Bácspetrőcön 250 éves hagyománya van a komló termesztésének. Továbbra is húsz hektáron termesztenek komlót, ami elsősorban a kis- és a közepes nagyságú sörgyárak további fejlődése szempontjából jelentős.

– A komló termesztési területe Vajdaságban, pontosabban Bácspetrőcön, a Petrovec birtokon növekszik, átlagban két hektárral, ami jó. Fontos, hogy az idén rendkívül jó minőségű komló termett, amit felkínálhatunk minden hazai, de a külföldi sörgyáraknak is – hallottuk Jan Kišgeci nyugalmazott egyetemi tanártól.

A szimpóziumon több mint húsz szakelőadást tartottak, melyek témái a sör, a sörgyártás alapanyagai és a gyártásának felszerelései. A szervezők remélik, hogy a rendezvény az elkövetkező időszakban a kongresszus szintjét is eléri.