2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Online szabadulószoba, horrorjátékok és Hackertyper

Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbek lettek a szabadulószobás, csapatos, nyomozós, fejtörős helyek, amelyek nemcsak kikapcsolódásra, hanem csapatépítésre is tökéletesek. A koronavírus-járvány viszont ezeknek is jócskán betett. Odahaza nem igazán egyszerű összeeszkábálni egy ilyen mulatságot, arról nem is beszélve, hogy házastársunk, szerelmünk józan eszünket is nagy valószínűséggel megkérdőjelezné, ha mégis belevágnánk. No, de ezért van itt az internet, s a magyar fejlesztőcsapat a Solvenest (www.solvenest.com) jóvoltából interneten, a képernyőn keresztül is kényünk-kedvünk szerint törhetjük a fejünket és izgulhatunk a csavarokkal teli történeten. Az Akasztott ember című játékuk hozza a jó szabadulószobák nyújtotta élményt, sőt, valójában még felül is emelkedik azon, az internetnek köszönhetően. A nagy hátránya a valós szabadulós helyekkel szemben viszont az, hogy hiányzik belőle a csapatmunka élménye. A részben ingyenes játék (az első két fejezetért nem kell fizetnünk) egyik érdekessége, hogy böngészőben lehet elérni. A játékos egy magánnyomozó bőrébe bújik, akit felkeresnek egykori kollégái a rendőrségtől, hogy segítsen nekik megoldani az ügyet, mert csak ő elég profi hozzá. Ez az alapállapot nem kimondottan új vagy formabontó, gyakran láthattuk már krimikben a rendőrségből kiábrándult magánnyomozót, aki szuperhatékony a saját, esetenként törvényen kívüli eszközeivel.

***

Igazi kincsesbánya a borzongást kedvelőknek a Crazy Games, magyar online játékgyűjtemény horrorjáték szekciója (www.crazygames.hu/t/horror), ahol különböző horrorjátékokat játszhatunk ingyen és bérmentve. Boszorkányok éjszakájára, oltatlanoknak, vírusszkeptikusoknak koncertre-, színházba járás, illetve bulizás helyett remek időtöltés lehet.

***

Aki szereti és nézi az Agymenők című televíziós vígjátéksorozat előtörténetének számító Ifjú Sheldon sorozatot, az tisztában van azzal, hogy a némileg autisztikus, Asperger-szindrómás ifjú zseni időről-időre, teljesen ki nem számítható alapon különböző tudományos érdekességekkel, angolul fun facts-szekkel kergeti őrületbe szüleit, testvéreit, illetve tanárait. Nos, ha mi is szeretnénk társaságunkat ilyen módon kizökkenteni egy adott helyzetből, akkor okvetlenül keressük fel a Today I Found Out (www.todayifoundout.com) honlapot, és itt érdekesebbnél-érdekesebb dolgokat olvashatunk az élet és a tudomány különböző oldalairól.

***

Egy filmeket is kedvelő informatikus számára nincs idegesítőbb filmjelenet, amikor egy adott film főhőse egy számítógép feltörésén fáradozik, és össze-vissza gépel a billentyűzeten, a kamera pedig a jelenetben azt mutatja, hogy a számítógéphez csatlakoztatott képernyőjén különböző számítógépek sokasága jelenik meg. Ugyanezt mi is megtehetjük, ha ellátogatunk a Hackertyper (https://hackertyper.com/) oldalra és eszementen elkezdünk össze-vissza gépelni. A monitoron persze látszólag „szabályos hackerkódok jelennek meg”, sőt a megfelelő billentyűzetek lenyomásával azt is szimulálhatjuk, hogy sikerült betörnünk egy számítógépbe, illetve azt is, amikor a számítógép nem engedélyezi számunkra a hozzáférést.

***

Egy manapság is időszerű, sokak számára kényes témát feszeget három interaktív online-dokumentumfilmen keresztül a Re-parents (https://www.re-parents.org/) honlap. A webdoku olyan három szülőről szól, akik homofóbként rájönnek, hogy a gyermekük homoszexuális. Az oldalon azt mesélik el, hogy mekkora sokként érte őket a felismerés, a reakcióikat, sztereotípiáikat, illetve azt, hogy mennyire voltak képtelenek beletörődni a helyzetbe, ami miatt megromlott a gyermekük és közöttük a viszony. Ugyanakkor kitérnek arra is, hogy miképpen fogadták el az igazságot és miképpen fogadták el ismét gyereküket. A történetnek a 360 fokos vizuális bemutatásával még mélyebben belemerülhetünk ezekbe, illetve érezhetjük át mindazt, amit a bemutatott szülők elmesélnek.