2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Volt egyszer egy (könnyűzenei) forradalom

Az idén ünnepli fennállásának négy évtizedes évfordulóját a Music Television (MTV)

Fiatalabbakkal zenéről beszélgetve, sokan nem értik, hogy ha témaként ez is felvetődik, miért is említem meg állandóan a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Music Televisiont (MTV), amelynek, valljuk be őszintén, manapság – a logóját leszámítva – a tartalomvilágát illetően nem sok köze van a 40 évvel ezelőtt elindult, s nagyon gyorsan a televíziózás és (nemcsak) a könnyűzene egyik nagy forradalmát kirobbantó „ősMTV-hez”. Lehet, hogy egy mal de suisse, avagy svájci kórban szenvedő svájci zsoldost látnak bennem. (1688-ban egy svájci orvostanhallgató, Johannes Hofer, különös betegségre figyelt fel az otthonuktól távol harcoló svájci zsoldosok körében: a tünetek palettáján szerepelt a láz, emésztési zavarok, szívritmuszavar, álmatlanság és a fáradtság is. Azonban mint kiderült, a panaszok hátterében nem „valós” betegség húzódott meg: az ok a hátrahagyott hegyek utáni fojtogató vágyakozás volt. Hofer, hogy nevet adjon e furcsa tünetegyüttesnek, a görög nóstos (hazatérés) és álgos (fájdalom, vágyakozás) szavakból megalkotta a nosztalgia kifejezést. Akkoriban akadtak olyan tudósok, akik úgy vélték, a „betegséget” nem más okozza mint egy agykárosodás, amelynek kiváltója a tehenek szüntelen kolompolása, aminek a zsoldosok otthonukban éveken át ki voltak téve. – A szerző megjegyzése). S részben talán igazuk is volt, de ha alaposabban megnézzük, amíg a korai MTV zenetelevízióként, műsorai széles kínálatának köszönhetően a maga nemében forradalmian innovatív volt, a jelenlegi semmiben sem különbözik a nagyvilágban futó kisezer valóságshow csatornától, amelyen nagy ritkán minőségi zenére is rá lehet akadni. Ennek az oka egyszerűen az volt, hogy az ötletgazdákon kívül sem fantáziát, sem pedig pénzkasszálási lehetőséget nem láttak egy olyan televíziós csatornában, amely egész nap folyamatosan különböző előadók videóklipjeit sugározza, arról nem is beszélve, hogy a zenekarok és énekesek is sokáig nem értették, hogy miért kell nekik videóklipeket készíteniük ahhoz, hogy eladják az albumaikat? Persze abban az időben még hírből sem ismerték az internetet, illetve a rajta keresztüli fájlmegosztási lehetőségeket, ami végül is alaposan betett a hagyományos lemezkiadásnak. Így New Jersey amerikai államban 1981. augusztus 1-jén, helyi idő szerint éjfélkor, mindössze néhány ezer kábeltelevíziós előfizető televíziójának képernyőjén jelent meg a zenecsatorna logója, alatta pedig az Apollo 11 és a Challenger űrrepülőgép kilövését vágták egymás mellé egy gitárszóló kíséretében, majd pedig a Buggles zenekar azóta örökzölddé vált Video Killed the Radio Star című dalának a klipje volt az első, amit a zenecsatorna leadott. Ezt Pat Benatar amerikai énekesnő You Better Run című dala, majd Sir Rod Stewart dalainak a klipjei következtek. A közepes focizóból világsztár popénekessé avanzsált Rod Stewart rajongói elégedettek lehettek a kínálattal, mivel a televíziós csatorna sugárzásának első huszonnégy órájában tizenegy különböző videót is leadtak tőle.

Mint már említettük, a lemezkiadók eléggé kétkedve tekintettek az új televíziós csatornára, így az első években napi szinten elég gyakran ismételgették a zenekarok klipjeit. Így az első napon a The Who You Better You Bet dalát ötször is leadták, 1982 márciusának egyik napján pedig a The Police Spirits In The Material World, The J. Geils Band Centerfold, a Blue Öyster Cult Burnin’ For You és a Quarterflash Harden my Heart című dala legalább négyszer benne volt a napi forgásban.

A MTV fellendülése fennállásának első évfordulója után kezdődött, amikor a lemezboltok arra lettek figyelmesek, hogy számos brit zenekar és énekes tonnányi lemezeket adott el annak ellenére, hogy dalaik egyszer sem csendültek fel a rádióállomások műsorában. Lényegében az történt, hogy olyan, a mainstream könnyűzene és a rétegzenei stílusok határán egyensúlyozó brit zenekarok és előadók, mint például a Men at Work, a Bow Wow Wow, Adam Ant stb. az angol rádióállomások helyett a feltörekvő zenecsatornán kezdték el népszerűsíteni kiadványaikat. Miután ezekhez az előadókhoz csatlakozott a Duran Duran, a Human League, a Culture Club… is zenéjükkel elkövette az Egyesült Államok elleni második zenei inváziót.

Az akkori Nagy-Jugoszláviában az MTV műsorait elsősorban azok élvezhették, akik az akkoriban méregdrága műholdas antennákon keresztül nézhették a külföldi, ezek közül is elsősorban a nyugati csatornákat. Ezeken a szerencséseken kívül mi, egyszerű zenekedvelők, az akkori hazai és ritka magyarországi zenés műsorokat nézve leshettünk bele az MTV által sugárzott videóklipek világába, s csak a kábeltelevíziós szolgáltatások elterjedésével válhattunk mi is az MTV nézőivé. Lényegében ez a legtökéletesebb pillanatban következett be, pontosabban, a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején, amikor, miközben az addigi szovjet bábállamok előtt a rendszerváltással a nagyvilág kitárult, a nagyszerb háborús politika miatt előttünk ugyanez bezárult, és a kábeltelevíziók által, többnyire illegális alapon sugárzott Music Television és a más nyugati televíziós csatornák voltak azok az ablakok, amelyeken keresztül, közvetve ugyan, de rálátásunk volt arra, hogy a miénkkel ellentétben, egy normális világban miképpen is élnek a fiatalok, illetve mik is az aktuális trendek. Ezekben az években módosult először az MTV programsémája és koncepciója is. Az egész napos zenefolyam helyett megjelentek a saját gyártású műsoraik is, amelyeket úgynevezett videólemezlovasok vezettek, Ezek közé tartozott a legendás Ray Cokes által vezetett, a hetvenes és a nyolcvanas évek slágereit felvonultató Most Wanted, A Dial MTV üdvöskéje, Rebecca De Ruvo, és a saját kedvencemnek számító, alternatív zenét és trendeket felvonultató, 120 minutes Vj-e, Marijne van der Vlugt, no meg Steve Blame, aki az MTV hírműsorát szerkesztette és vezette.

A zenecsatorna akkoriban világszerte felkarolta és vállaltan támogatta a környezetvédelemért, emberi jogokért, demokráciáért, sajtószabadságért küzdő civil szervezeteket is, így 1998-ban a Free Your Mind-díjat az akkoriban még független és objektív B92-es rádió, 2000-ben pedig a miloševići rezsim ellen küzdő Otpor – Ellenállás népmozgalom érdemelte ki, de korábban a díjazottak között volt a Greenpeace, az Amnesty International és Bono, a U2 énekese is.

Még egy dolog, amiben az MTV jócskán megelőzte a korát, az az úgynevezett kortárs felnőtt rajzfilmnek a gyártása és bemutatása. Nagy valószínűséggel amikor a kilencvenes évek elején elkezdték sugározni a Mike Judge Beavis és Butt-Head című rajzfilmsorozatát, halványlila gőzük sem volt, hogy milyen lavinát indítanak el. Manapság ez az animációs műfaj óriási népszerűségnek örvend, s a nagy fesztiválok is befogadták a sokáig mellőzött műfajt.

A kétezres években az MTV-nek számos országos csatornája is elkezdett sugározni. Így 2007-ben megjelent az MTV Hungary, amely Gwen Stefani eddig Európában nem látott Now That You Got It című dalának a klipjével kezdte meg sugárzását, amit Kovács Ákos Minden most kezdődik el című dala követett. Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában 2009. szeptember 16-án kezdték el sugározni az MTV országos változatait, amelyek 2011. augusztus 25-én közös csatornává egyesültek, amely felvette az MTV Adria elnevezést, és egészen 2018. január 1-jéig működött. Ezt követően mindhárom ország területén az MTV Europe-t kezdték ismét sugározni, óriási űrt hagyva a térség könnyűzenei életében, mert gondolom, mondani sem kell, az MTV Adria kiváló ugródeszkát jelentett a szerb, a horvát és a szlovén kezdő-, illetve rétegzenét játszó, de még a sikeresen befutott zenekarok számára is. Például 2014-ben a belgrádi Van Gogh zenekar érdemelte ki az MTV Europe fődíját, amit jórészt az MTV Adrián futó klipjeinek köszönhetett.