2024. április 19., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Újságíró-szimulátor, online fotószerkesztő alkalmazás és légszennyezettség-térkép

Kedves olvasóink egy élethű újságíró-szimulációs játékának köszönhetően most belekóstolhatnak a független újságírás világába, s megtapasztalhatják, hogy újságíróként vagy pedig szerkesztőként milyen dilemmák elé kerülhet nap mint nap. Az (okos) játékot a Globsec nevű, szlovákiai központú független szervezettel együttműködve hozta össze a magyarországi hírportál szerkesztősége a NewsGamer (https://telex.hu/szorakozas/2021/09/16/telex-ujsagiro-szerkeszto-jatek-newsgamer-globsec) motorját használva. Lényegében ez is része a Globsec régiós projektjének, amelynek célja felhívni a figyelmet a hamis információk veszélyeire, a minőségi újságírásra és a közösségi média problémáira. Akinek volt már dolga „kaland, játék, kockázat” típusú, interaktív lapozgatós könyvekkel, annak ismerős lesz a koncepció: a játékosnak döntési helyzetekben kell választania a lehetőségek közül, a döntések pedig hatással vannak a játék számértékeire, amelyektől a végeredmény függ. A játék három ilyen változót figyel: Olvasottság, Hitelesség és Kassza, és ahogy a valóságban is, ezek nem feltétlenül mozognak együtt.

***

Mindegyik amatőr, illetve profi fotóssal megtörtént már, hogy villámgyorsan le kell töltenie, meg kell szerkesztenie egy vagy több, egy adott rendezvényen készített fotót, laptopján azonban nincs megfelelő képszerkesztő ehhez. Ebben nyújt segítséget a Photopea online fotószerkesztő (https://www.photopea.com/), amely alternatívája lehet a közismert és fizetős Adobe Photoshopnak. A webes szolgáltatást egy cseh egyetemista, Ivan Kutskir készítette el szabadidejében (!), és jelenleg hirdetések finanszírozzák a működtetését. A Photoshop klón a képszerkesztő eszközök széles palettáját kínálja.

***

Az egyik legismertebb ásványvíz a francia Evian, melyet a Genfi-tó közelében palackoznak. A víz története az 1790-es évekig nyúlik vissza, amikor a közelben élő márki gyakran ivott az ott található Szent Katalin-forrásból. A márki állítólag máj- és veseproblémákkal küzdött, de a rendszeres forrásvíz-fogyasztásnak köszönhetően elmúltak a panaszai. A forrás jó hírének köszönhetően egyre több orvos kezdte kúraként javasolni a vizet. Az első palack Evian (még más néven) ásványvíz még az 1820-as években megjelent, amelynek egészségre gyakorolt jótékony hatását már az 1870-es években elismerték. Az Evian a termékleírás szerint gleccservíz, borsos árát leginkább az alpesi tisztaság magyarázhatja. Az elit ásványvizet népszerűsítő Evian Live (www.evian.live) honlapon az ásványvíz alapanyagaként felhasznált víz 15 éves tisztítási folyamatát tekinthetjük meg nyúlfarknyi, de látványos dokumentumvideókon keresztül.

***

Mai modern világunk egyik rákfenéje a környezetszennyezés, s ezen belül is a légszennyezettség. Gorjan Jovanovszki észak-macedón környezetvédelmi aktivista és mérnök indította útjára az Air Care (www.getaircare.com) webinternetes és androidos alkalmazást, amely közösségi adatok, állami intézmények és az Európai Űrkutatási Ügynökség műholdas adatai segítségével hitelesen és pontosan mutatja nemcsak a balkáni országok területén, hanem ezeken kívül a világ negyven országának légszennyezettségi fokát is.

***

Végül pedig a változatosság kedvéért bemutatunk egy nagyon hasznos androidos alkalmazást is. A Lux Light Meter segítségével ugyanis bármelyik beltéri helyiség megvilágítottságának az erejét meg tudjuk állapítani. Ehhez pedig nem kell ismernünk a Nemzetközi Mértékegységrendszert (SI) és a fizika törvényeit. Elég ha okostelefonunkat kezünkben tartva lemérjük a szobák, folyosók, előadótermek megvilágításának a fokát, ami a készülékünk kijelzőjén jelenik meg. Az alkalmazás segít a helyiség típusának kiválasztásában, ahol a mérést el szeretnék végezni. A program ugyanis ezek engedélyezett fényerő szintjét is kimutatja, amihez össze tudjuk hasonlítani az általunk mért fényerőt.

Az applikációt a https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lightmeter.lux.light.meter.illuminance internetes címen tölthetjük le a Google Play applikációs boltból.