2022. január 19., szerda
ANYASAROK

FelkéSzülés

Az intim torna jelentősége várandósság alatt

A FelkéSzülés elnevezésű sorozat egy több cikkből álló, egybefüggő összeállítás, amelynek célja a szülésre való ráhangolódás és az esetleges félelmek átgondolása, megbeszélése. Fontos, hogy az itt leírtak mind szubjektív tapasztalásokon alapulnak, és egyetlen javaslat vagy tanács sem tekinthető szakvéleménynek, még akkor sem, ha esetleg véletlenül megegyezik azzal. Bármilyen kérdéssel vagy kétellyel forduljon nőgyógyászához, kezelőorvosához.
Az előző részben említettem, hogy szó lesz a kismedencei izmok karbantartásáról. Fontos téma, különösen várandósság idején, bár úgy tapasztalom, leginkább csak szülés után kerül szóba, ha egyáltalán felmerül. Meglepődöm azon, milyen kevés kismama tájékozott ezen a téren. Az pedig egyenesen elszomorít, hogy a tőlem idősebb anyukák szüléseik után sok évvel is keservesen tűrik a kismedencei izmok nem megfelelő működésének kellemetlen következményeit, holott sok esetben ezen problémák kezelhetők, sőt megfelelő megelőzés mellett talán ki sem alakultak volna. A FelkéSzülés sorozat e heti részében azt fogom megosztani a kedves olvasóval, laikusként mennyi tudást sikerült felhalmoznom a kismedencei izmokról és azok egészségének megőrzéséről.

A várandósságom alatt beszélgettem egy kedves barátnőmmel, aki szintén első babáját várta, s mikor szóba hoztam, hogy naponta edzem a kismedencei izmaimat Kegel-gyakorlatok (intim torna) segítségével, megdöbbenve figyelmeztetett, ne tegyem. Neki ugyanis azt mondták a kismamafelkészítő foglalkozáson, hogy amennyiben hüvelyi úton szeretne szülni, semmiképpen se erősítse a kismedencei izmokat várandósság alatt, mert ez ellehetetlenítheti a hüvelyi szülés lehetőségét. Elcsodálkoztam, én ugyanis teljesen ellentétes információkkal rendelkeztem a témával kapcsolatban. Szakember nem vagyok, így nem is áll szándékomban bárkit is befolyásolni abban, hogyan készül fel a szülésre. Leírom azonban, mit tanultam a kismedence izomzatáról könyvekből, valamint a szülésznőmmel történő személyes találkozások alkalmával, aki annak a brüsszeli kórháznak az alkalmazottja, ahol világra jött a gyermekem.

Először is fontos tisztázni, pontosan hol is találhatóak a kismedencei izmok, melyeket intim torna alkalmával erősítünk. A kismedence izomzata elől, a szeméremcsont és hátul, a gerinc vége között húzódik, gyakorlatilag alapot képeznek a belső szerveink megtartására. Legkönnyebben úgy tudjuk megtalálni őket, ha vizelés közben megpróbáljuk elállítani a kiáramló vizeletet. Ha sikerül, akkor meg is találtuk a kismedencei izmainkat – az ő összehúzódásukkal tartjuk vissza a vizeletet. Intim torna végzésekor pontosan ugyanígy kell megfelelő időközönként összehúzni, majd ellazítani ezeket az izmokat. Kegel-gyakorlatokat bárhol és bármikor végezhetünk, autóban ülve, útközben, megbeszélés közben, munka közben, vagy éppen a fogorvosi székben ülve – ugyanis senki nem fogja észrevenni, hogy éppen a kismedencei izmainkat eddzük. Habár egyre több intim tornához használható segédeszközt lehet találni az interneten, alapvetően semmire nincs szükségünk a gyakorlatok elvégzéséhez. Több ingyen letölthető mobilalkalmazás is található, valamint videók a YouTube-on, amelyekben elmagyarázzák, pontosan mit és hogyan is kell csinálni.
A kismedencei izmainknak igen fontos szerepe van a várandósság alatt, hiszen ezek az izmok tartják meg a babánkat. Az egyre növekvő méhünk súlya alatt igen komoly terhelés éri őket, ezért is fordulhat elő, hogy a várandósság előrehaladtával vizelet-visszatartási problémák(inkontinencia) jelentkezhetnek. Ez azt jelzi, hogy a kismedencében lévő izomzat nem megfelelő módon látja el a feladatát, elgyengült. Ezért ajánlott már várandósság alatt is a Kegel-gyakorlatok napi rendszerességű végzése. Fontos azonban ügyelni arra, hogy ugyanakkora figyelmet kell fordítani az izmok ellazítására, mint azok megfeszítésére. Kellő lelazítás hiányában valóban túl feszessé válhatnak a kismedencei izmok, ami okozhat fennakadásokat szülés során. Alapvetően azonban téves azt feltételezni, hogy a megfelelően végzett intim torna ellehetetlenítené a hüvelyi szülést. Amennyiben már a várandósság kilenc hónapja alatt rendszeresen végezzük az intim tornát, kisebb eséllyel alakul ki inkontinencia a szülést követően. Ha pedig az inkontinencia megelőzése nem jelent számunkra elég motivációt, jusson eszünkbe, hogy a Kegel-gyakorlatok elősegíthetik az intenzívebb orgazmust, ami lássuk be, nem utolsó szempont. Valójában tehát nem csak abban az esetben érdemes intim tornát végezni, mikor babát várunk.

Ha valaki mégis attól tart, hogy a várandósság alatt végzett intim tornának bármilyen nem kívánt hatása lenne szülés közben, s ebből kifolyólag úgy dönt, nem edzi kismedencei izmait, akkor sem veszít sokat. Az intim tornát ugyanis már szülést követően pár nappal elkezdhetjük. Függetlenül a szülés módjától, legyen az hüvelyi szülés vagy császármetszés, tanácsos a Kegel-gyakorlatok rendszeres ismétlése, hiszen mint említettem, a baba súlya terheli meg legjobban a kérdéses izomzatot. Előfordulhat, hogy közvetlenül szülés után nehezen vagy akár egyáltalán nem érezzük a kismedencei izmainkat. Ilyenkor még a kiáramló vizelet megállítása is nehézkes lehet, hiszen a szülés miatt jelentős megterhelés érte az amúgy is keményen igénybe vett izmokat. Nem kell aggódni, csak kitartóan próbálkozni, gyakorolni – napról-napra könnyebb lesz. A lényeg tehát annyi, hogy a várandósság gyengíti a kismedence izmait, az intim torna pedig segít megoldani ezt a problémát. Fontos, hogy ne csak az izmok összezárására, azok ellazítására is ugyanúgy ügyeljünk a gyakorlatok végzésekor. Egyébként nyugaton kortól és nemtől függetlenül javasolják az intim tornát mindenkinek.
Intim tornára fel!
(Folyt. köv.)

(Instagram: SohaTöbbéEgyedül)