2024. március 29., péntek

Harmadik oltás: kinek? Melyiket?

Két-három hónappal ezelőtt még vita tárgya volt, szükséges-e a Covid–19-es fertőzés elleni harmadik oltás. Akadtak „bátrabb" országok, mint Izrael, Magyarország, Nagy-Britannia és Franciaország, amelyek már augusztusban megnyitották a harmadik oltási pontokat, jószerivel azoknak, akik immungyengeségben szenvedtek, de a 70 évnél idősebb lakosoknak is.

Velük szemben pedig ott magaslott a WHO erélyes ellenvéleménye, amely szerint a harmadik „emlékeztető oltás szükségtelen, pazarlás, orvostanilag indokolatlan".
Megjegyezném, hogy a WHO ellenkezése nagy valószínűséggel az ázsiai és afrikai népességgel szembeni szolidaritásból fakadt, ahol a pénzhiány s egyéb okok miatt a lakosságnak alig 2-3%-os az átoltottsága.

Szolidaritás ide, altruizmus oda, Európa és Amerika országai többnyire elengedték a fülük mellett ezt „Vatikánhoz illő gondolatot", és a delta variáns árnyékában hozzáfogtak saját népeik védelmezéséhez. Az eddig megjelent javaslatok eléggé kétértelműek, bizonytalanoknak tűntek. Ezért egy olyan intézmény közleményét szeretném közölni, amelynek érvelése világszerte elismert, megbízható érvekkel szolgál.

Mit mutatnak a kutatások?
Bátraké a szerencse – mondja a mondás, és valóban, ami augusztusban még homályos volt a harmadik oltásról, mára, októberben már, hála az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési központ (CDC= Centers for Disease Control and Prevention) kutatásának, lényegében letisztult. A kutatások fókuszában a 65 évnél idősebb generációra szorítkozott, azokra, akik 6-8 hónappal ezelőtt az USA-ban használt vakcinákat, tehát a két adag Pfizer és Moderna vakcinákat vették fel, minden egyéb oltást kizártak a vizsgálatból.

Az eredmény azonban így is sokatmondóan tanúságos számunkra is. Mellesleg: a CDC az Amerikai Egyesült Államok egyik olyan perdöntő intézménye, amely jogosult a fertöző betegségek elleni oltások elrendelésére. Mindent egybevetve – olvasható a közleményben –, az eddigi tapasztalatok szerint az összes vakcina jól teljesít, mivel 50%-on jóval magasabb védettséget nyújt a Covid ellen.

De vannak új meglátások, amelyek figyelembe vételével finomítani lehet és kell a hatékonyság minőségét. A CDC közleménye több mint 32 ezer korházi, illetve sürgősségi osztályon feljegyzett adaton alapul, tehát komoly, átfogó, tudományosan megalapozott és imponáló érveken, amiket manapság irányadónak tekinthetünk.

Az említett intézmény a napokban kiadott közleményében kimutatta, hogy a Covid–19-ellenes Pfizer és Moderna vakcinák a 75 évnél fiatalabbaknál hatékonyságukban 4–6 hónap elteltével is 90 és ennél magasabb százalékos védelmet nyújtanak. Az idősebb generációt elemezve viszont azt találták, hogy 75 év felett, akiknél már az immunválasz gyöngébb, a hatékonyság 6 hónap elteltével legyengül, alig éri el a 75%-ot.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy már a 65. életévüket betöltő egyéneknél a Covid elleni védelem gyorsan apadásnak indul. Világosabban szólva, a nyugati eredetű oltások a 65 évnél fiatalabbakat távol tudják tartatni a kórházi kezeléstől és az elhalálozási kockázattól, de más a helyzet a 65 éven felülieknél. Náluk jóval gyengébb a korházba kerülés és elhalálozás elleni védelem, alig éri el a 75%-ot.

Természetesen ebben közrejátszanak az időskori mellékbetegségek, a diabetes, az elhízás, a magas vérnyomás, amelyek 65 év felett természetszerűen megszaporodnak. A fent említett adatok már a delta variánsra vonatkoznak, a kutatásból kivonták az elsődleges alfa, béta és gamma koronavírussal fertőzötteket. A korábbi, delta variáns előtti vizsgálatoknál ezt a hirtelen hatékonysági romlást nem észlelték az időseknél, s ebből világosan kitűnik, mit jelent az emberiségre nézve a vírus mutálása.

A tanulmányból az is kiviláglik, hogy a delta variáns okozta komoly megbetegedéstől az sem véd meg, ha a 75 felettiek 80%-a már megkapta a két oltást. Az immunitás náluk néha alig jelenik meg, vagy meg sem jelenik, néha pedig ideig-óráig véd, utána nem esik, hanem esetekként zuhanásszerűen csökken. A fent említett adatok meggyőző erejűek annak az érvnek az alátámasztására, hogy a 65 életévnél idősebbeknél, a harmadik – emlékeztető – oltás a meggyengült immunválasz miatt elengedhetetlen, ha el szeretnék kerülni a kórházi gyógykezelést, illetve az esetleges elhalálozási kockázatot.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a 65 évnél fiatalabbak, akik megkapták mindkét Pfizer vagy Moderna oltást, többnyire lábon kihordják a delta variáns fertőzését, náluk csak ajánlatos, de nem kötelező a harmadik oltás felvétele. Kivételt képeznek az egészségügyben dolgozók. Megfigyeléseik alapján a harmadik vakcina csökkenti a vírus továbbadásának kockázatát is.

Az eddig elvégzett kutatások szerint a beoltottak nem – vagy lényegesen kevésbé – terjesztik a koronavírust, és a tünetmentes fertőzés is ritkábban alakul ki. Ezeknek a vizsgálati eredményeknek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatok is szükségesek.

De melyiket válasszuk?
Szerbiában és Magyarországon a 60 évnél idősebbeket többnyire a kínai Sinofarm vakcinákkal oltották be. Sajnos olyan méretű hatékonysági vizsgálat, mint a Pfizer és a Moderna vakcináról, a Sinofarmról még nem készült. A gyártó a két oltás után 79%-os hatékonyságot jelentett be, de nemzetközi ellenőrzés sajnos nincs, mert a vizsgálathoz szükséges adatokat és módszereket nem tették nyilvánossá. Feltételezhetjük azonban, hogy hasonló vagy gyengébb 6 hónap leteltével a védelem, mint az mRSN alapú Pfizer és Moderna esetében. Sokaknál, főleg az időseknél, hiányos volt már az elsődleges mérhető immunválasz, nem kétséges tehát, hogy a 65 évnél idősebb, Sinofarmmal beoltott generációnak prioritást jelent a harmadik oltás felvétele.

A Sinofarm vakcinával oltottaknak az egészségügyi irodalom, emlékeztető, harmadik oltásként az mRNS alapú Pfizert és Modernát ajánlja. Ha ugyanis nem volt immunválasz a két Sinofarm oltás után, az esetleges harmadik Sinofarm oltásra a szervezetnek nincs mire emlékeznie. A Pfizer vagy Moderna oltás, ha talál védelmet, arra ráépít, ha nem, kiépíti sajátos védelmét. A közlemény nem zárja ki az AstraZenecával vagy a Janssennel való oltást sem.

A Sputnyik V virális vektor vakcinája után, harmadik oltásként számításba jöhet a Pfizer, a Moderna, de nem kizárt a Sinofarm sem.

Az elsődlegesen Pfizer mRNS vakcinával oltottaknak a Janssen, AstraZeneca és a Sinofarm ajánlatos harmadikként, mint említettem, ez elsősorban az egészségügyi dolgozókra vonatkozik.

A Moderna emlékeztető oltásaként viszont a Janssen, Sinofarm és az AstraZeneca jöhet számításba.

A nálunk igen ritkán használt Janssen és AstraZeneca emlékeztető oltásaiként szintén a Pfizer és a Modernát ajánlják a szakemberek.

A második oltást követő 4–6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina. A harmadik oltás utáni mellékhatások a 65 éven felülieknél, az eddigi vizsgálatok alapján enyhék, nem különböznek az első két oltás után tapasztaltaknál.