2024. április 25., csütörtök

László Sándoré a Pataki-gyűrű díj

Az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói szintén neki ítélték elismerésüket

A délvidéki magyar színjátszás napján immár 19. alkalommal adták át a legrangosabb vajdasági magyar színészi elismerést. A szabadkai Jadran színpadon péntek este került sor a gálaműsorra. A tavalyi járványügyi korlátozások miatt a Pataki-gyűrű nem találhatott gazdára, ezért a válogató két évad előadásaiból nominálta a jelölteket. Raffai Telečki Ágnes színésznő és tanár az elmúlt két évad előadásaiból hét művész összesen nyolc alakítását nominálta a díjra, mégpedig a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a Szabadkai Népszínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaiból.

A Pataki-gyűrű díj zsűritagjainak nem volt lehetőségük megtekinteni az Anna Karenina című előadást, ezért a színházak, zsűri és az MNT közös megegyezése alapján úgy döntöttek, hogy az ebből az előadásból nominált színészek, vagyis Anna Karenina megformálásáért Fülöp Tímea, és Alekszej Karenin megformálásáért Német Attila átkerülnek a jövő évi jelöltek közé. Így tehát az idei díjnak hat várományosa volt: Fülöp Tímea (Kosztolányi Dezső Színház – Dogville), Kucsov Borisz (KDSZ – A Csókos Asszony Lovagjai), László Sándor (Szabadkai Népszínház – Klamm háborúja), Ozsvár Róbert (Újvidéki Színház – Az isteni Dzsoni parázna napjai), Pálfi Ervin (Szabadkai Népszínház – Játék a kastélyban és KDSZ – Szedjetek szét!), valamint Szilágyi Áron (Zentai Magyar Kamaraszínház – De mi lett a nővel?). Az idei gálát Nyári Ákos fiatal színész rendezte, de az előadásban szerepeltek újvidéki, zentai és KDSZ-es művészek is.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A délvidéki magyar színjátszás legimpozánsabb ünnepén látványos előadásokban részesülhetett a közönség, hallhatták Pataki László megzenésített versének egy részletét, ezt követte a várományosok rövid bemutatása, amelyen hat színészkolléga sajátságos színezettel mutatott be egy-egy jelöltet a díjra jelölt szerepében. Szalai Bence Ozsvár Róbertet személyesítette meg, Búbos Dávid mutatta be Kucsov Boriszt, Verebes Judit Szilágyi Áront játszotta el, Verebes Andrea alakította Fülöp Tímeát, Hajdú Tamás mutatta be Pálfi Ervint és László Judit játszotta el László Sándort, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatóinak kisgáláját is megtekinthette a nézőközönség, amelyben átadták a saját elismerésüket, a 10-es díjat, melyet László Sándor vehetett át. A Pataki-gyűrű díj bírálóbizottság tagjait Husnyák Andrea (újságíró, szerkesztő), Mezei Szilárd (zenész, zeneszerző) és Tomin Kiss Anikó (koreográfus, rendező, színésznő) alkotta, emellett egy szavazattal rendelkeztek az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói.

A Pataki-gyűrűt Pámer Csilla, a 2019-es év díjazottja adta át az elmúlt idény legjobb vajdasági színészi teljesítményéért, a Szabadkai Népszínházban bemutatott Klamm háborúja című előadásban nyújtott alakításért László Sándornak.

A rendezvénysorozatot valamint a Pataki-gyűrű díjat támogatta a Magyar Nemzeti Tanács valamint a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium.