2024. április 18., csütörtök

A batyuban rejlő kincsek

Orosz Ibolya válogatott írásaiból jelentetett meg kötetet a Hét Nap

Az idén 75 éves Hét Nap kiadásában jelent meg a Batyubontás című kiadvány, amely egykori kiváló újságírója, Orosz Ibolya (1950–2017) válogatott írásait tartalmazza. Az illusztrációkat pedig egy másik egykori hétnapos, Szalma László (1949–2005) grafikusművész munkáival illusztrálták, a kötet szerkesztője Tóth Lívia volt, a műszaki szerkesztés Lackó Lénárd érdeme.

Orosz Ibolya 1973 és 2012 között volt a hetilap újságírója. Ahogy Tóth Lívia főszerkesztő a csütörtök esti könyvbemutatón elmondta, két részből áll ez a kiadvány. Az első részben – az Iskolatüskékben – az oktatásüggyel kapcsolatos írásait válogatták be, kezdve attól, hogy mekkora melléfogás volt az az iskolareform, amely nyomán bevezették a kilencedik és tizedik osztályt. Az utolsó írások viszont már arra mutatnak rá, milyen pozitív változásokat jelent a tehetséggondozó gimnáziumok létrejötte, az MNT ösztöndíjprogramja. A könyv második része nem véletlenül kapta az Életképek címet. Sok írásában foglalkozott női sorsokkal, főleg a hányatott életű nőkkel folytatott beszélgetéseit vetette papírra. Ebbe a részbe kerültek azok a vezércikkei is, amelyekben benne van az ő élete, története is. Amikor magáról, családjáról írt, akkor sem öncélúan tette, hiszen olyan általános jelenséget helyezett fókuszba, ami nagyon sokakat érintett az olvasók közül. Dudás Károly korábbi főszerkesztő 1983-ban került a Hét Napba, Orosz Ibolya már ott dolgozott. Főszerkesztőként sem titkolta, Ibolyát tartotta a lap legjobb vezércikk írójának. Arra is rámutatott, hogy mindig nagy nyelvi igényességgel írt, legszebb cikkei irodalmi szinten vannak. Molnár Krekity Olga – aki a kötet utószavát írta – arról beszélt, hogy ő egyértelműen Ibolya felfedezettje, egyértelműen neki köszönhető, hogy az újságírást és a hetilapot választotta munkahelyéül. Ibolya véleménye mérvadó volt a magán- és közügyekben is, tanácsot csak akkor adott, ha kérdezték, akkor is nagyon megfontoltan, átgondoltan.

A kötetből Lőrinc Zsuzsanna olvasott fel, az esten Brezovszki Gergő (hegedű) és Vizin Kornelije (zongora) is közreműködött.

Tóth Lívia köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek a digitalizálásért, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak a támogatásért.