2024. március 29., péntek

Két magyar bábelőadás Újvidéken

Jövő héten tartják a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak szemléjét

Kilencvenéves fennállását ünnepli az újvidéki Ifjúsági Színház bábos részlege, amely a jövő héten vendégül látja Szerbia hivatásos bábosait. November 2-ától 6-áig hét hazai és egy külföldi előadást élvezhetnek a gyerekek, de kiállítást, újság- és könyvbemutatót, illetve szakmai tanácskozásokat is szerveznek.

A hazai hivatásos bábszínházak szemléjét 52. alkalommal szervezik meg, és az idén a régió egyik legidősebb bábszínháza a rendezvény házigazdája – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen Mihajlo Nestorović, az Ifjúsági Színház igazgatója emelte ki az általa képviselt intézményben folytatott munka 90 éves jelentőségét.

– Évtizedek kellettek ahhoz, hogy országunkban kilenc színház foglalkozzon hivatásos szinten a bábművészettel. A kezdetekben mindannyian amatőrként kezdtük: a szemlék azok, amelyek professzionális szintre emelték a hazai bábszínházakat.

Az igazgató kiemelte, hogy a bábszínházak a mai napig háttérbe szorulnak, és méltánytalanul csekély a támogatottságuk. Többek között erre szeretnék felhívni a figyelmet azokkal a beszélgetésekkel is, amelyekre az ország vezető színházainak igazgatóit és képviselőt is várják – egészítette ki a színházigazgató gondolatmenetét Saša Latinović, a színház bábos részlegének vezetője.

– A szemle kiváló alkalom arra, hogy az országban tevékenykedő bábosok tapasztalatot cseréljenek. Ez elsősorban azért fontos, mert Szerbiában a bábművészetet nem oktatják intézményes szinten. Annak ellenére sem, hogy ezektől az előadásoktól függ az, hogy a színházak már gyerekkorban maguk köré vonzzák a közönséget.

Mihajlo Nestorović és Saša Latinović a bábok erejével hívogattak a szemlére (Fotó: Tóth D. Lívia)

Mihajlo Nestorović és Saša Latinović a bábok erejével hívogattak a szemlére (Fotó: Tóth D. Lívia)

A szemlét kiállítással nyitják meg november 2-án este fél hatkor. Az idén két magyar előadás is szerepel a repertoáron: A színháznak szeretettel című bábjátékot a Szabadkai Gyermekszínház előadásában csütörtökön este hat órakor láthatja a közönség. A nagybecsekerei Toša Jovanović Népszínház pedig pénteken este hat órakor lép színre, és a Hamupipőke előadással kedveskedik a gyerekeknek.

A héten bemutatkoznak továbbá a belgrádi, kragujevaci, niši és újvidéki báb- és gyermekszínházak, továbbá a szombati díjkiosztót viszont színre lép a banjalukai gyermekszínház is. A szemlét az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében rendezik meg.