2024. március 29., péntek

A Covid-ellenőrök nem tudnak mit kezdeni a szabálytalankodókkal

A járványintézkedések értelmében azok a vendégek, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, kénytelenek elhagyni a vendéglátóipari létesítményeket 22 óra után.

A kávézók, éttermek, és a bárok többségében az alkalmazottak közül kerülnek ki a Covid-ellenőrök, akiknek a kötelessége, hogy ellenőrizzék a védettségi igazolványokat.

A Szerbiai Rádió és Televízió közlése szerint a különböző munkaközvetítői irodák hirdetései között már olyanok is szerepelnek, amelyek szerint sok vendéglátós alkalmazna kisegítő személyzetet ezeknek a teendőknek az ellátására, az érdeklődés azonban alacsony.

Nikola Tabajica, aki Covid-ellenőrként dolgozik, a közmédiának elmondta, hogy vannak olyan vendégek is, akik valamelyik családtagjuk QR-kódos védettségi igazolványát mutatják fel, azt remélve, hogy így bejuthatnak a vendéglőbe, ha már ők nem rendelkeznek ilyen dokumentummal.

Egyébként 5 ezer dinárt kötelesek fizetni azok a személyek, akik szabályt sértenek, és ezt a felügyelőség is dokumentálja. A vendéglők tulajdonosai esetében ez az összeg 300.000 dinárig is terjedhet. A Covid-ellenőrt is megbüntethetik, annak ellenére, hogy ő csak figyelmeztetheti a vendégeket a szabályokra. Ha valaki a Covid-ellenőr kérésére elutasítja, hogy felmutassa a védettségi igazolványát, az előbbi megkérheti, hogy távozzon a vendéglőből, azonban ha valaki ezt nem hajlandó megtenni, a Covid-ellenőrök nem tudnak mit tenni – közli a Szerbiai RTV.