2024. április 16., kedd

Járványgóc keletkezett egy német idősotthonban

Nyolc bentlakó halálát okozta a koronavírus egy kelet-németországi idősotthonban - jelentette a helyi média.

A Berlintől északra lévő schorfheidei intézmény 42 lakója és a személyzet 15 tagja kapta el a Covid-19 betegséget - erősítette meg pénteken késő este a járási egészségügyi központ az RBB közszolgálati televíziónak.

Feltételezések szerint az otthon beoltatlan ápolói adták tovább a kórokozót a kétszeres beoltottságuk ellenére sérülékenynek bizonyult idős embereknek.

– Az otthonban kialakult súlyos helyzet oka, hogy bár a bentlakók be lettek oltva, a dolgozók között az átoltottság viszonylag alacsony, mintegy 50 százalék – mondta az Antenne Brandenburg rádiónak Heike Zander közegészségügyi tisztviselő, aki "elszomorítónak" nevezte, hogy a gondozó intézetek dolgozói számára még mindig nem kötelező a Covid-19 elleni oltás Németországban.

Klaus Reinhardt, a Német Orvosszövetség elnöke a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva szorgalmazta, hogy a 70 év feletti, teljes körűen beoltottak és más veszélyeztetett csoportok tagjai vegyék fel a harmadik, emlékeztető oltást is védettségük fenntartása érdekében.

Angela Merkel távozó kancellár azt mondta, súlyosan aggasztja őt a fertőzések és a kórházba kerülők számának emelkedése.

– Ez mindannyiunk számára aggodalomra adhat okot – mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak.

Németország eddig a lakosság egyetlen csoportja számára sem tette kötelezővé a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elenni oltást, és Merkel azt mondta, továbbra is támogatja ezt az álláspontot.

– Az a tény azonban nagyon elszomorít, hogy a 60 év feletti németek között még mindig két vagy hárommillió az oltatlanok száma, mert ez hatással lehet a személyes sorsukra és a társadalom egészére is" - mondta.

Németország járványellenőrző központja, a Robert Koch Intézet (RKI) jelentése szerint a 100 ezer főre eső új fertőzöttek számának hétnapos átlaga 145,1-en állt szombaton. Az előző nap ugyanez az adat még 139,2 volt egy héttel ezelőtt pedig pontosan 100.

A német egészségügyi intézmények az előző 24 órában 21 543 újonnan azonosított fertőzöttet jelentettek az RKI-nak. Egy héttel korábban 15 145 volt az aznapi új fertőzöttek száma. A Covid-19-ben elhunyt áldozatok napi száma ugyanakkor csak csekély mértékben emelkedett, és 90 volt a szombati jelentésekben az egy héttel korábbi 86-hoz képest.