2024. április 18., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Óraátállítás, krizantémdrágulás, sült gesztenye, csudakrém koronaűzésre, Covid-igazolványok, antivaxerek, üdítősvercerek, vadonatúj zuperhősök – ilyenekről dumáltak a héten a zősök.

– Nehogy elfelejtsük, Tegyula, hogy vasárnap hajnalban egy órával vissza kell tekerni az óramutatókat – figyelmezteté atatát az öreglány –, kezdődik a téli időszámítás.

– Három napig mindenfelé csak azokat lehet majd hallani, akiknek az óraátállítás káo irtó megzavarja az életritmusát – fintoroga a fater. – Sokadszorra el fogják mondani, hogy ez az egy óra mennyire felborítja a bioritmusukat. Egy hétig képtelenek magukhoz térni, folyamatosan álmosak, fáj a fejük, meg minden egyéb bajuk van. Holott most télen egy órával többet is aludhatnának! Ki tehet arról, hogy azt a plusz egy órát is facebookozással töltik, aztán meg nyavalyognak!

– Tény, hogy mostantól este korábban besötétedik majd – mondá a muter.

– Reggel meg előbb kivilágosodik – legyinte az öreg. – Különben is ez az igazi időszámítás! A nyári a megbuherált.

– Nem is tudom… Nekem óraátállítás nélkül is néha az a fura érzésem támad, hogy nekünk már totálisan bealkonyodott – sóhajta amama. – Piszok rossz állapotban van az egész bolygó, klímaváltozás, gazdasági krízis, energiaválság, meg még ki tudja mi minden fenyeget.

– A Nyugatnak már száz éve alkonyodik – ismeré el bólogatva atata –, a jelek szerint előbb-utóbb totálisan kialszik, hacsak valamilyen csoda folytán nem fordítjuk vissza ezt a folyamatot.

– Nem kell aggódni, zomzéd, megjelenik majd egy vadonatúj ámerikai zuperhős, és minden problémát megold – jegyzé meg az éppen betoppanó Zacsek.

– Olvastam, hogy egy csomó ilyen tűnt fel az utóbbi időben amcsi képregényekben – mondá az öreglány. – Minő meglepő, hogy többen is közülük az LMBTQ közösséghez tartoznak.

– Változnak az idők, változnak a zuperhősök – heccelőde a fater –, Zuperman, Robin meg Amerika kapitány sem a régi már, bár én nemigen emlékszem, hogy amikor gyerekként a képregényeket faltuk, különösebben foglalkoztatott volna bennünket a hősök nemi irányultsága.

– Ez csakis azért van, zomzéd, mert mi maradi kölkök voltunk – magyaráza a Zacsek –, olyan dolgokra összpontosítottunk, hogy a hősnek sikerül-e felszabadítania a várost a gonosz erők uralma alól, vagy megmentenie a bolygót a rá leselkedő pusztulástól!

– Mit gondoltok, az óraátállítás miatt a zilletékesek korábbra hozzák majd a most este tíz órában meghatározott Covid-igazolvány kötelezettséget a kávézókban és az éttermekben? – kanyarodá vissza az előző témához a muter.

– Ki tudja?! Ennek a jobbára látszatintézkedésnek eddig nem sok foganatja volt – nyugtáza az öreg. – A héten is rengeteg új fertőzöttet regisztráltak, a legtöbb vendégfogadó mellesleg úgy döntött, hogy nem tesz különbséget a vendégek között, és este tízkor bezár.

– Az a baj ezzel a fránya koronavírussal – állapítá meg bölcsen a Zacsek –, hogy nem csak este tíz után támad.

– Ez igaz! – így amama. – De még így is sokaknak nem tetszik a bevezetett korlátozás. Még tüntettek is ellene! Akárcsak az 5G, meg a vakcinában rejlő chipek ellen! Sőr már odáig folyamodtak, hogy a járványügyi zakorvosok lakásai előtt skandáltak ordenáréságokat!

– Hát nekik könnyű! – csóvála a fejét atata. – Tutibiztos ellenszerük van a korona ellen: mégpedig a Pavlović-féle babakrém! Azzal bekenegetik az orrlikaikat, és ettől a korona összes variánsa momentálisan kereket old! Mondjuk nekem az orvos száraz bőrre javasolta ezt a zsíros kenőcsöt, no de embere válogatja.

– Láttam a héten egy szellemes karikatúrát – kuncoga a Zacsek –, miszerint a Pavlovićeva mast részvényeinek az értéke a tőzsdén sokszorosan lekörözte a Microsoft, a Tesla és a Coca-Cola részvényeinek az értékét.

– Én meg azt figyeltem meg – dünnyöge az öreglány –, hogy mindenszentekre és halottak napjára a virágok értéke is jócskán megemelkedett a piacokon meg a virágüzletekben!

– Mit gondoltál, Tematild – lepőde meg a muter duzzogásán a fater –, minden megdrágul, a krizantém meg marad a régi árban az ünnepekre?!

– Remélem azért, hogy a temető előtt vesztegetett sült gesztenye árát nem emelik fel túlságosan – nyalá meg a szája szélét a Zacsek, úgy, hogy nekem is kicsordula a nyálam.

– Én nem is értem – értetlenkede amama –, mindegyik férfi ennyire odavan mindenféle nyalánkságért?

– Mindegyik – felele somolyogva az öreg.

– A néhai zomzéd néni messélte egyszer – lamentála tovább a muter –, hogy az ő férjének a vasárnap nem volt vasárnap kalács nélkül, ami pedig az italt illeti, mindegy volt neki, hogy sör, bor vagy pálinka, de ha ezekből nem volt, a tej, a szörp vagy a kompótlé is megtette, az volt a lényeg, hogy folyjon!

– Arról, hogy ez mennyire fontos, a portugál eset árulkodik a legjobban, zomzédasszony – mondá a Zacsek. – A hozzáadott cukrot tartalmazó alkoholmentes italokra néhány éve kirótt pluszadó, az EU többi országához viszonyítva, Portugáliában jócskán megemelte az üdítők árát, ami miatt egyre többet csempésznek ezekből az itókákból az országba.

– Valahol whiskyt, vodkát, pálinkát, no meg benzint, kávét és cigarettát svercelnek, valahol meg szokkot! – csóvála a fejét az öreglány.

– Állítólag nemcsak, hogy megnőtt az üdítőcsencselés, hanem profi módon szerveződött is – fűzé hozzá a Zacsek.

– Nahát! – csodálkoza atata. – Ezek szerint míg más helyeken kábítószer-, fegyver-, dohány- és emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek, vagy éppenséggel pénzügyi, útügyi és építésügyi maffia működik, addig a portugáloknál a limonádé-maffia tombol!

– Ne is beszéljünk róluk – hüledeze a muter. – Inkább azt magyarázzátok meg nekem, miért tolerálja az állam ezt a sok antivaxert?!

– Egyesek még flörtölnek is velük, zomzédasszony! – pontosíta a Zacsek. – Merthogy jelentős szavazóbázist képeznek, tavaszra pedig választások lesznek!

– Azt rebesgetik, hogy ezúttal a zocik is felsorakoznak a haladók listájára – vakará a fejét a fater.

– Biztos úgy ítélték meg, hogy abban a haladó társaságban még vihetik valamire – jegyzé meg az öreglány.

– A haladók zorításából egykönnyen aztán nem fognak szabadulni – szögezé le a Zacsek.

– A zellenzék közül pedig egyre többen jelentik be a bojkott bojkottját, vagyis részt kívánnak venni a tavaszra esedékes megmérettetésen – ismerteté atata. – Lehet, hogy a legutóbbi bojkott után felfogták, hogy azzal nem sokra mennek, ha kimaradnak a játékból.

– Egy szó, mint száz, nem valami fényes idő elé nézünk – gondola bele amama –, nem elég a folyamatos drágulás meg a járvány, hanem még a kortesbeszédek időszaka is megkezdődik!

– Az ember csak legyen képes elviselni azt a sok szépet és jót, ami vár rá, ha helyesen szavaz – csipkelőde a fater.

Amiről a Zacseknak a következő vicc jutott az eszébe.

– Nénikém, hova cipeli azt a televíziót?

– A templomba, fiam, a templomba!

– No de miért?!

– Gyónni! Sokat füllentget mostanában!

Pistike, babakrémtől csillogó limonádéfogyasztó