2024. április 23., kedd

A krizantém meghálálja a törődést

A zentai Novák Mária szálasat és cserepeset egyaránt termeszt

Novák Mária hét éve foglalkozik virágtermesztéssel. Férjével Felsőhegyen élnek, viszont Zentán bérelnek egy udvart, ahol a fiatalasszony a virágokat fóliasátrakban neveli.

Tavasszal jácintot és tulipánt kínál, ősszel pedig krizantémot. A termesztésben leginkább édesanyja segít neki, de ha szükség van rá, a család minden tagja bekapcsolódik a munkába. Szálas és cserepes krizantémot egyaránt termeszt, és a virágokból koszorúkat, csokrokat és ikebanákat készít.

Mária ezt a tevékenységet munka után űzi, ezért is kell annyira a család támogatása, főleg most, hogy hamarosan anyai örömök elé néz. Főállású munkája a Vajdasági Magyar Művelődési Intézethez köti, ahol a digitalizációs osztályon dolgozik, a kertészkedés pedig kikapcsolódás és persze pénzkereseti lehetőség.

– Mindig imádtam a virágokat, és kertész szerettem volna lenni, de végül mezőgazdasági mérnökként diplomáztam. Szerettem csokrokat készíteni, és ahhoz megvettem a krizantémokat, és úgy készítettem ikebanákat, koszorúkat, majd arra a döntésre jutottam, hogy ha én nevelném a virágot, az jóval kifizetődőbb lenne, így én magam is belefogtam a virágozásba – magyarázta Mária, majd így folytatta:

– Két nagy fóliasátorban vannak a virágaim, ami rengeteg munkával, odafigyeléssel jár. A tavalyi évben nyolcvannégy alkalommal kellett permetezni őket, hogy ilyen gyönyörűek legyenek. Számomra nagyon fontos, hogy kapcsolatom legyen a földdel, nem bírnám, ha csak a négy fal között kellene lennem. Ebbe születtem bele, ezt nevelték belém, hiszen mezőgazdasággal foglalkozó családban nőttem fel. Mindig volt dohányunk, kukoricát, paprikát termesztettünk, és haszonállatokat is mindig tartottunk – meséli a fiatalasszony.

Mária a kedvenc virágaival (Fotó: Horváth Attila felvétele)

Mária a kedvenc virágaival (Fotó: Horváth Attila felvétele)

Mária palánták eladásával is foglalkozik, krizantémból idén összesen nyolcezret nevelt:

– A krizantémmal a munka szinte rögtön azután elkezdődik, hogy mindenszentekre az összes virágon túladunk. Novemberben felszedjük a töveket, és egy helyre gyűjtjük, majd felkészítjük őket a telelelésre. Január, február tájékán megindul a műtrágyázás és a vegyszerezés, attól függ, milyen az időjárás, és amint megérkezik a jó idő, márciusban már kezdjük előkészíteni a palántákat. A hajtásokról, tövekről letörjük a végeket, és azt tálcába tesszük, majd hormonkezelésen esnek át, így kialakulnak az új palánták. Folyamatos megfigyelés alatt tartjuk őket, hogy megfelelő legyen számukra a nedvesség- és a páratartalom, nehogy valamilyen betegség vagy fertőzés érje őket. Nálam minden sor csepegtetőrendszerrel van ellátva, valamint fekete műanyag fóliával, ami meggátolja a sorok gazosodását, így kevesebb vele a munka. A nyár folyamán sötétítőhálóval borítjuk őket, és csak szeptember végén húzzuk fel a fóliasátrat, amikor már hűvösebb az idő. Általában október utolsó hetében kezdődik a sátrak fűtése, de ez az idén máshogy alakult, hiszen előbb kellett a gázpalackokat a sátrakba vinni. A gombák és tetvek ellen a permetezés a megoldás, továbbá a folyamatos tápozás biztosítja a növények fejlődését. Elegendő vasra, nitrogénre és foszforra van szükségük a kezdeti fázisban, majd a virágzást megelőzően négynaponta káliummal tápozom őket. Ez serkenti a virágzást és a gyorsabb virágba borulást, hiszen sokan mindenszentek előtt már két héttel szeretik beszerezni a koszorúkat, csokrokat – magyarázta.

Mária cserepes krizantémból százhúszat készített erre a szezonra, szálasból pedig négyezret nevelt. Több fajtát kínál, úgymint a nagyfejű Snowdont vagy a Creamistet, valamint hatféle csokrosat, ugyanis azt is nagyon szeretik a vásárlók.

– Jövőre mindenképpen szeretnék újabb fajtákat beszerezni, hiszen egyre bővül a vásárlóköröm, és ez azt mutatja, hogy van igény a virágaimra. A vevők is sokfélék, van, aki a nagyobb fejű krizantémokat kedveli, van, aki pedig a kisebbeket. Az idősebb generációnál az a tapasztalom, hogy ők a nagy fejű virágokat kevésbé szeretik, mert nem találják elég esztétikusnak, viszont vannak, akik kifejezetten azokat keresik. Idén a krizantém szála nálam 100 dinár, ennyiért adom el a virágüzleteknek is, valamint a zentai piacon is, ahol leginkább édesanyám árulja a virágainkat – mondta Mária.