2024. április 23., kedd

Kukoricáztak a Tájház udvarán

Csuhéztak, kukoricát pattogtattak, finomságokat kóstoltak a gyerekek

A Szent Mihálytól karácsonyig című nyertes pályázat keretében Topolya Község Művelődési Háza pénteken megtartotta a hat állomásra megálmodott projektuma első foglalkozását a Tájházban, aminek a középpontjában ezúttal a kukorica, a kukoricához köthető tevékenységek, étkek, kézműves-foglalkozások álltak.

Az év folyamán a Tájháznak ajándékozott régiségekből összeállítottak egy tárlatot – tudtuk meg Csípe Tímeától, a Tájházat üzemeltető Művelődési Ház igazgatónőjétől.

Csípe Tímea a Tájháznak ajándékozott régiségek kiállítása előtt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea a Tájháznak ajándékozott régiségek kiállítása előtt (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A két topolyai általános iskola osztályait és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény csoportjait vártuk. A kukorica köré kitalált programok elsődleges célja, hogy közelebb hozzuk a gyerekekhez ezt a mi korosztályunk számára még alapnak számító haszonnövényt, amivel valamennyi háztartásban találkozhattunk. Tapasztalatból is tudhatjuk, hogy a mai gyerekek már kevesebb alkalommal találkoznak kukoricával, különösen azok, akiknek a családja nem nevel állatot. És sajnos egyre több ilyen család él közöttünk. Úgy gondolom, hogy a Művelődési Háznak mint a kiemelt jelentőségű Tájház működtetőjének kötelezettsége, hogy életre keltse a néphagyományokat, azokkal a nálunk fellelhető hagyományos eszközökkel is, amelyek a fundusunkat képezik. Így nem csak elméletben találkozhattak a szárvágóval, a szekérrel, a kézi morzsolóval. A kézműves-foglalkozások alkalmával köszönettel tartozunk azoknak a hagyományainkban jártas egyéneknek, több civil szervezet képviselőjének, akik szintén szívügyüknek tekintik a hagyományok átadását az ifjabb generációknak. Így a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunka-szakosztályának és a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulatnak – mondta el Csípe Tímea.

Kukoricacsuhé virágot és bábut készítettek a gyerekek Dávid Margit, Tóth Pálos Mária és Simon Julianna vezetésével, Frindrik Rózsa közreműködésével kukoricát pattogtattak, fosztottak, majd a „munka után" következett a jól megérdemelt uzsonna, természetesen kukoricából készült finomságokkal. Kukoricakenyér, prója, görhe, palenta, vagyis sós és édes sütemények, kukoricapehely várta a gyerekeket a megterített asztalon, illetve tea.

Kukoricakenyér, prója, görhe, palenta, kukoricapehely várta a gyerekeket a megterített asztalon (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kukoricakenyér, prója, görhe, palenta, kukoricapehely várta a gyerekeket a megterített asztalon (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea elmondta azt is, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően hat állomással megálmodott projektum következő foglalkozása november 10-én Márton napja apropóján lesz, majd négy alkalommal adventi előkészületekre várják a gyerekeket hétfőnként, november 29-én, december 6-án, 13-án, majd pedig 20-án zárul a pályázat keretében megálmodott rendezvénysorozat.

A projektumnak köszönhetően népi fajátékokkal is gyarapszik a Tájház, illetve a Művelődési Ház eszköztára, amelyek elkészítésére a temerini Lukács Imre néptáncoktatót, foglalkozása szerint asztalost kérték fel a topolyaiak. Az eszközöket a Szent Miklós-kultusz köré szervezett foglalkozásokon szeretnék először bemutatni a gyerekeknek.

– Az volt az alapkoncepciónk, hogy ne csak a nyári időszakban tudjunk programokat szervezni a Tájházban, hanem kellemes időjárás esetén az év többi szakaszában is gazdagíthassuk a gyerekeket. Ehhez kapcsolódott az is, hogy a Tájházunk október 16-ai ünnepét kitoltuk, így a kicsit korábbra tervezett programunkat is átütemeztük. Sajnos egyelőre nincs olyan megfelelő helyiségünk, ahol ezeket a helytörténeti múltunk számára is pótolhatatlan emlékeket bemutathatjuk állandó jelleggel a szélesebb közönségnek, de évente egyszer kiállítjuk. Zömmel különféle szentképeket, festményeket, régi könyveket, párnahuzatokat, slingelt terítőket ajándékoznak nekünk, valamint egy katonaláda is eljutott hozzánk – mondta végül Csípe Tímea. A kis kiállítást november folyamán láthatja a közönség.