2024. április 20., szombat

Hány viszonteladó marad a szabadkai piacokon?

Hétfőn kezdődik az adómemóriás pénztárgépek próbaidőszaka

November 1-jétől „új időszámítás" kezdődik a szerbiai piacokon. Pontosabban, egy átmeneti időszak veszi kezdetét, amelynek végén a piaci árusoknak, akárcsak az üzleteknek, adómemóriás pénztárgéppel kell rendelkezniük, de ez nem mindenkire vonatkozik, emellett az átmeneti időszak is több mint fél évig fog tartani.

A részletekről Savo Duvnjaktól, a Szerbiai Piacok Egyesületének végrehajtó igazgatójától érdeklődtünk, aki megerősítette, hogy az intézkedés az őstermelőkre nem vonatkozik.

– A pénzügyminisztériumi rendelet szerint meg van határozva egy átmeneti időszak, amely november 1-jén kezdődik és április 30-án fejeződik be. E szerint ebben az időszakban az érintetteknek be kell szerezniük a pénztárgépeket, és május 1-jétől már kötelező lesz a használatuk. A rendelet alól kivételt képeznek a bejelentett őstermelők, akik a piaci asztalokon vagy a piaci üzlethelyiségekben saját termékeiket árusítják. Egyesületünk egyébként állandó kapcsolatban van a pénzügyminisztériummal és az adóhivatallal. Továbbképző tanfolyamokat fogunk szervezni az árusoknak, ezenkívül tájékoztató kiadványokat is megjelentetünk, amelyekben minden fontos információt megtalálhatnak, hiszen az az érdekünk, hogy az árusok megmaradjanak a piacokon. Fontos kiemelni, hogy az eladóhelyre és az adómemóriás pénztárgépre támogatást biztosít az állam mindazoknak, akikeket az intézkedés érint. Ez a támogatás nagyjából fedezi az adómemóriás pénztárgép beszerzésének költségeit – mondta az igazgató, majd hozzátette, azt, hogy az intézkedésnek milyen hatásai lesznek a piacokra, egyelőre nem tudni.

A piaci árusok véleményét is kikértük az új rendelettel kapcsolatban. A Tejpiac árusainak egy része már hallott a rendelkezésről, bár a részletekről egyelőre nincsenek pontos információik, sokan csak találgatnak, hogy kire fog vonatkozni.

Az egyik piaci zöldségtermelő, aki több mint húsz éve árusít a piacon, például más árusoktól hallotta, hogy neki nem kell beszereznie adómemóriás pénztárgépet.

– Én azt hallottam, hogy adómemóriás pénztárgépet csak a magyar termékeket, déligyümölcsöket árusítóknak, tehát a viszonteladóknak, kell használniuk. A híresztelések szerint az intézkedés a bejelentett őstermelőkre nem vonatkozik, ugyanis tartanak attól, hogy az adómemóriás pénztárgép miatt sokan feladnák az asztalaikat. Ha igazak ezek az információk, és valóban így vezetik be ezt az intézkedést, akkor elfogadhatónak tartom, hiszen például a magyarországi piacokon is ugyanez a helyzet. Ott is adómemóriás pénztárt kell használniuk a viszonteladóknak, míg az őstermelőknek nem. A déligyümölcsöt árusítók számára ez problémát okoz. Többüktől is hallottam, hogy ha ez az intézkedés életbe lép, akkor felhagynak az árusítással – magyarázta a zöldségárus.

Egy almaárus úgy tudja, hogy minden árusra vonatkozik a rendelkezés, és emiatt hangot is adott felháborodásának.

– Ha ezt az intézkedést bevezetik, akkor szerintem a Tejpiacnak vége. A piacon ugyanis nem lehet állandó árakat megszabni, amelyeket aztán beütök az adómemóriás pénztárba. Nálunk ugyanis az árak naponta változnak, és van, hogy a nap végén már olcsóbban adom az almát, mint reggel. Azt, hogy fogom beütni az adómemóriás pénztárgépbe? – tette fel a kérdést az almaárus, és hozzátette, ha az intézkedést valóban bevezetik, nem árul többet a piacon.

Egy virágtermesztő sem tudta, kire vonatkozik majd az intézkedés. Úgy hallotta, a rendelkezés az őstermelőkre nem vonatkozik, de a világhálón azt olvasta, minden árusra vonatkozik az előírás. Hozzátette, ha bármelyik hír igaz, az intézkedés a Tejpiac végét jelentheti, a Tesla-telepi piac pedig biztosan bezár, mert ott szinte csak viszonteladók és magyar termékeket árusítók dolgoznak. Elmondta, hogy a piaci árusok már így is nehezen állják a versenyt a nagy áruházláncokkal.