2024. március 29., péntek

Nőtt a családtámogatás

Verbászon ezentúl minden harmadik gyermek számára ingyenes az óvodai ellátás

A születéspártoló politika hatékonyságának javítása érdekében a verbászi képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló határozatot. A megszavazott módosítás értelmében ezentúl a január 1-jén, valamint az október 20-án, azaz Verbász város napján született gyermekek után 100 ezer dináros egyszeri támogatást fizet a község. Ezenkívül a jövőben minden harmadik gyermek számára teljesen ingyenes az óvodai oktatás. Ugyanez vonatkozik azokra a családokra is, ahol beteg gyermek van, azzal, hogy az ilyen családokban minden gyermek ingyenes óvodai oktatásra jogosult – jelentette be Danijela Ilić, a községi tanács szociális ügyekért felelős tagja.

− A már meglévő kiadások mellett az önkormányzat által nyújtott támogatás minden szülő számára enyhítő körülménynek számít. A hátrányos anyagi és szociális helyzetben élő családok mellett a község a pronatalitási politikát is támogatja. A további újdonságok közül kiemelhető, hogy az eddigi 20 százalék helyett ezentúl minden általános iskolás diák uzsonnaköltségét a község 50 százalékban támogatja. Amennyiben a családban a harmadik gyerek ingázó középiskolás, az önkormányzat az útiköltséget (a hónaposjegy árát) 100 százalékban megtéríti – fogalmazott a községi tanács tagja.

Szavai szerint az új határozat, amely 2022. január 1-jén lép életbe, az egyetemistákat is érinti, ugyanis a község ösztöndíjjal támogatja mindazokat, akik első alkalommal írták be az alapfokú, vagy a mesterfokozati képzést, akik nem idősebbek 26 évnél és állami költségvetésen tanulnak, ha a tanulmányi átlagjuk legalább 9-es, ha nem ismételtek évet, ha nincs elmaradt vizsgájuk, továbbá legalább 3 éve verbászi lakcímük van.

− Az önkormányzat az idén először minden első osztályos diák számára ingyenes tankönyveket biztosított. A családban minden harmadik gyermek számára ingyenes az óvoda, az általános iskolába járók esetén ingyenes az uzsonna, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak pedig megtérítjük az útiköltséget. Mindent összegezve a harmadik és minden további gyermek számára a teljes iskoláztatás (és az óvoda) költségeit a község fizeti – mondta végezetül Danijela Ilić.