2024. március 28., csütörtök

Fenséges falatok

Szerbiában egyre népszerűbb a gasztroturizmus

Csenejen szerdán tartották meg a 8. Food Talk elnevezésű rendezvényt, amelyet a gasztronómiának szenteltek, és ahol a látogatókkal a legkimagaslóbb szakértők ismertették a tapasztalataikat. A rangos eseményre minden évben számos előadó és kiállító érkezik a világ minden tájáról.

Robert Čoban, a rendezvény szervezője elmondta, amikor a turistákat arról kérdezik, miért jönnek vissza az adott országba, több mint 40 százalékuk az ételt, az italt és a bort emeli ki.

– Mindnyájan ellátogatunk a múzeumokba, megtekintjük a történelmi nevezetességeket, de ami igazán emlékezetes, az a mosoly, amit az étel vált ki. Ezek azok a specialitások, ételkülönlegességek, amelyeket nem fogyaszthatunk azokban az országokban, ahol élünk – mutatott rá Čoban.

Az idei rendezvény sztárvendégei ismert szakácsok voltak Grúziából, akik a látogatókat a saját nemzeti ételeikkel ejtették ámulatba.

– Ez az első alkalom, hogy Grúzia egy ilyen eseményen vesz részt Szerbiában. Országunk ismert a gasztronómiai különlegességeiről és a borairól, így ez a rendezvény remek lehetőséget nyújt arra, hogy bemutatkozzunk. A grúziai éttermek megtalálhatók világszerte, és hamarosan Belgrádban is terveznek nyitni, így a szerbiai ínyencek megkóstolhatják a grúz konyhát – fejtette ki Ilija Koberidze, Grúzia belgrádi nagykövete.

Palimir Tot, a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár helyettese elmondta, az ehhez hasonló rendezvények fő célja a hazai gasztroturizmus népszerűsítése, hiszen hazánkban ez az egyik legjobban fejlődő idegenforgalmi ágazat.

– Az idén több mint 60 százalékkal nőtt a hazai és a külföldi turisták száma. Vajdaságnak kiváló lehetősége van a turizmus fejlesztésére, hiszen jól felszerelt csárdáink, szállásaink vannak. Az ilyen nemzetközi rendezvények kulcsfontosságúak a vajdasági turizmus további népszerűsítésében – közölte Tot, aki hozzáfűzte, hogy a tartományi titkárság az idén az idegenforgalom fejlesztésére több mint 320 millió dinárt különített el, és az összeg egy jelentős részét a turisztikai létesítmények rendbehozására és kiépítésére fordították.

Néhány panelbeszélgetést is felölelt a rendezvény, amelyen a látogatók többet hallhattak az ételek elkészítéséről, a vajdasági turizmus helyzetéről és természetesen a kiállítók termékeit is megkóstolhatták. A első ilyen megbeszélésen az előadók arról értekeztek, hogy a járványhelyzetnek milyen hatása volt az új étkezési szokások kialakítására. Elhangzott, hogy az emberek a pandémia idején nemcsak az esztétikai élményt keresték az élelmiszereknél, hanem kísérleteztek, új ízletes ételeket készítettek és próbáltak ki. Ezenkívül sokan elkezdtek egészségesebben élni és táplálkozni.

A korábbi évekhez hasonlóan, a vendégeknek most is lehetőségük volt a legismertebb szakértőktől értesülniük a hazai és a térségbeli gasztronómiai újdonságokról. Minden látogató megkóstolhatta a grúziai és a vajdasági konyha különlegességeit, valamint a legjobb Fruška gora-i borokat is.