2024. április 18., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Magyarországról rajtol a 2022-es Giro

A szervező RCS Sport bejelentése szerint Magyarországról rajtol a 2022-es Giro d’Italia kerékpáros-körverseny. Amint a Cyclingnews szakportál a jelentésében kiemelte, jövő szerdán Budapesten mutatják be az olasz Grand Tour első három, magyarországi etapjának útvonalát. Az ünnepségen jelen lesz Valter Attila, aki az idei Girón három napon át viselte az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, valamint a viadal 1987-es győztese, az ír Stephen Roche.

Magyarország eredetileg tavaly lett volna házigazdája a Grande Partenzának (Nagy Rajt), ám akkor a koronavírus-járvány miatt a viadalt őszre halasztották, és teljes egészében Olaszországban rendezték meg. A 105. Giro d’Italia 2022. május 6-án rajtol, a három magyarországi szakasz után 9-én szünetnap, illetve az Olaszországba való átutazás következik. A verseny május 29-én ér véget. Az eredeti tervek szerint tavaly egy rövid budapesti időfutammal kezdődött volna a Giro, ezt követően Budapest–Győr és a Székesfehérvár–Nagykanizsa szakaszra került volna sor. Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos június elején jelentette be, hogy kormány-előterjesztést dolgoztak ki a jövő évi Grande Partenza és az első három szakasz magyarországi megrendezéséről. A Girót szervező RCS Sport egy hónapja annyit közölt, hogy jövőre külföldön kerül sor a viadal Nagy Rajtjára.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség (MKSZ) elnöke a bejelentés kapcsán kiemelte: teljes szemléletváltás történt néhány éve a magyar kerékpársportban, emellett Magyarország mint turisztikai desztináció is felértékelődött az elmúlt években. „Egy olyan patinás sportturisztikai és médiaprodukciót, mint a Giro d’Italia, a szervezői nem vihetnek akárhová. A világ második legnagyobb kerékpáros-körversenyének szervezője méltó helyszínnek tartja Magyarországot a Giro márkanév építéséhez? Hogy igen, az közös sikerünk” – kommentálta a bejelentést az MKSZ elnöke.