2024. április 25., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

„Az egészséges versenyzés motivál"

A bácsgyulafalvi Varga Zsófia úszó, nyolcadik osztályos, eminens tanuló egy évtizedes, bámulatos sportpályafutása alatt számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. A zombori Polet úszó- és vízilabdaklub berkein versenyezve az országos bajnokságról ezüstérmet hozott haza. Beválogatták a világbajnokságra is, legutóbb pedig zentai és adai megmérettetéseken szerzett arany- és bronzérmeket. Zsófia sokoldalú egyéniség, nemcsak a vízben, az élet szilárd talaján is megállja helyét, kedvenc tantárgya a matek, nagyon szeret olvasni, angol nyelven is. A fiatal lány elmesélte, a járványhelyzet kihatott erre a sportágra is, hallottunk tőle a most használatos szárazedzés technikájáról, az edzettség fontosságáról, egyéni csúcsról és további (verseny) tervekről:
– Eddig, tíz éven át szinte naponta mentem edzésekre. A vírushelyzet miatt aztán egy éven át nem jártam az uszodába, hanem itthon úgynevezett szárazedzésekkel értem el ezt a legutóbbi országos második helyezést. Aztán nyáron végre újból vízbe és versenyekre juthattam – mondta Zsófia.
Mit takar a szárazedzés fogalma?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A szárazedzés annyit tesz, hogy az edzőm, Zoran Vukelić (aki egyébként 3 és fél éves korom óta foglalkozik velem) felad bizonyos gyakorlatokat, amelyeket itthon kell elvégeznem naponta. Fokozatosan, egyre többet csinálok meg mindezekből, így valósul meg a kellő edzettség.
Mi az a teljesítmény, amit az eddigi legjobb eredményednek tartasz?
– Néhány évvel ezelőtt 200 méteren, pillangón a nálam egy évvel idősebbek között első lettem.


Mi adott kedvet hozzá kezdetben és mi motivál jelenleg az úszásban?
– Talán azért tetszett meg, mert ez az a sportág, amely minden izmot egyszerre megmozgat. Elsősorban azért kezdtem el sportolni, hogy egészséges legyek és az is maradjak hosszú távon. Kezdetben ez hozta meg a kedvet, most már inkább a versenyzés motivál.
Gyakorlatilag, amilyen versenyen csak részt veszel, onnan dobogós győzelemmel térsz haza, arról nem is beszélve, előtted állt a világbajnokságon való részvétel lehetősége is. Milyen nehézségekkel néztél szembe és mely kihívásoknak kellett megfelelni az elmúlt időszakban?
– Egy hónapos kihagyás volt most az edzésben. Ismét csupán szárazedzéseket tarthattunk, ugyanis a kinti medence bezárt, készülnek a hideg időjárásra. Várhatóan hamarosan kinyit a benti uszoda és akkor,ami az edzéseket illeti, visszatérhetünk a normális kerékvágásba.
Legutóbb két versenyem volt, Zentán és Adán. Mindkét helyen 50 méter pillangón és 50 méter gyorsúszásban indultam. A zentai és az adai versenyen is gyorsúszásban első, pillangóban harmadik helyezést értem el.
Van-e példaképed?
– Nincsen ilyen személy, ugyanis a magam útját szeretném járni. Nagyon sokat jelent számomra, hogy ebben a törekvésben a szüleim maximálisan támogatnak.


Hogyan telt a nyarad, jutott idő pihenésre?
– Őszintén szólva, nem sok. Még nyár előtt jött az örömhír: beválogattak a világbajnokságon való részvételre! Ekkor hozzákezdtünk a keményebb edzésekhez. Sajnos később kiderült, illetve megkaptuk a hivatalos hírt, hogy a korosztályom most kimarad, ezért mégsem mehetek a világbajnokságra. Mondanom sem kell, ez lelombozta a lelkesedésemet, de a kemény edzés természetesen nem vész kárba. Még a tengerpartra is eljutottam ezen a nyáron, úgyhogy egy percig sem panaszkodom.
A zombori Testvériség-egység Általános Iskola végzős tanulója vagy. Merre tovább, tanulásban, úszásban?
– Alapvetően nagyon szeretek tanulni is. Különösen jól megy és nagyon érdekel a matematika. Továbbá szeretek olvasni, a nyelvtanulás számomra szintén öröm. A nyáron két angol nyelvű könyvet is kiolvastam. A magyarországi, kiskunhalasi gimnáziumban készülök továbbtanulni. Később pedig rendészeti iskolába mennék, a bűnüldözés, a nyomozás témaköre különösen érdekel.
Az úszással természetesen nem hagyok fel. Úgy tervezem, folyamatos, napi kapcsolatban maradok az itteni edzőmmel és közösen megtervezzük, hogyan tudjuk megoldani az edzéseket, a versenyzést a középiskolai tanulmányaim ideje alatt.

Nyitókép: Fotó: Ótos András