2024. április 24., szerda

Fedett focipályát avattak Muzslyán

A múlt hétvégén, október 16-án Muzslyán fedett, műfüves labdarúgópályát avattak fel, amivel egyben megünnepelték a helybeli Lehel Labdarúgóklub fennállásának 80. évfordulóját. A létesítmény a topolyai TSC Labdarúgó Akadémia és Magyarország Kormányának támogatásával épült. Muzslyán nagy hagyománya van a labdarúgásnak, és ma is az egyik legkedveltebb sport a fiatalok körében. A fiúk és leányok csapataiban, több korosztályban, összesen mintegy 120 fiatal játszik.

– Nagyon örülök ennek, ami történt itt Muzslyán, amikor 80 éves a Lehel Labdarúgóklub, hiszen a történetében ez egy nagy esemény. Lehet, hogy az őseink, szüleink, dédszüleink nem is gondoltak arra, amikor ők elkezdték a sportéletet Muzslyán, hogy majd egyszer ilyesmi fog létezni itt – mondta Váci Mihály, a Lehel Labdarúgóklub elnöke.

A pálya annak köszönhető, hogy a Lehel labdarúgóklub a TSC Akadémia egyik alközpontja lett.

– A Lehel megérdemel egy ilyen pályát, látva, hogy mennyi fiatallal foglalkozik. Rátaláltunk olyan emberekre, akiknek tényleg fontos az, hogy a gyermekek sportolhassanak, hogy a gyermekeknek olyan sportolási lehetőségeket biztosítsanak, amelyek mellett egészségesen tudnak fejlődni, valamint jó eredményeket is elérni. Olyan embereket, akiknek vannak álmaik, és ezek az álmaik mind a gyerekekhez kötődnek. Azt hiszem, hogy ha jól fognak dolgozni, akkor ennek a befektetésnek meglesz majd a gyümölcse, és azonfelül, hogy mindenféleképp egészséges életmódra nevelik a gyerekeket, a fiatalok között találunk majd olyan játékosokat, akik felnőtt korukban komolyan is tudják űzni a labdarúgást – nyilatkozta Palágyi Szabolcs, a TSC Labdarúgóklub vezérigazgatója.

Az illetékes tartományi titkárság is támogatta a rendezvényt, emellett további támogatásokra is számíthatnak a muzslyaiak.
– A jövőben szükség lesz még anyagi támogatásra. Magának a létesítménynek a fönntartására, karbantartására. Most a jubileumot támogattuk, a jövő évben pedig olyan eszközöknek a beszerzését, amelyek majd elősegítik a gyermekek zökkenőmentes labdarúgóedzéseinek a lebonyolítását – mondta Kormányos László tartományi sport- és ifjúsági segédtitkár.

A létesítménynek nemcsak a legfiatalabbak, hanem a felnőttcsapat tagjai is örülnek.

– Télen nem kell keresni másik helyet, ahol tudunk edzeni, mert kint nagyon hideg van, olyankor nem lehet a szabadban rendesen edzeni. Ez nagyon sokat jelent számunkra. Nagyon jó helyszín, a fiatalokat is vonzza, ezáltal több játékosa lesz a Lehelnek. Így a jövője is fantasztikus lehet, hiszen lesznek utódaink – mondta Csíkos Szabolcs, aki már több mint egy évtizede focizik a Lehelben.

Nagybecskereken mintegy 2500 regisztrált labdarúgó van. Hat futballiskolában foglalkoznak a legkisebb korosztállyal, de ilyen feltételekkel nem rendelkezik senki.

– Egy ilyen nagy jellegű beruházásra már régen volt példa, nemcsak Muzslyán, hanem Nagybecskereken sem. Hiszen nincs a városban sem olyan futballklub, amely egy ilyen jellegű, dupla vásznas letakarású fedett teremmel tud dicsekedni, mint mi, muzslyaiak – hallottuk Sztojkó Józseftől, a nagybecskereki városi tanács tagjától, aki megköszönte a magyar kormánynak, a TSC-nek és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a közreműködését az elképzelés megvalósításában.

Kalapis Sztoján plébános megáldotta a létesítményt, majd megtörtént a hivatalos megnyitó is. Elsőként a Lehel legfiatalabb csapata a TSC azonos korosztályával mérte össze tudását. Közben a Lehel Sportközpont nagypályáján a helybeli és a magyarországi Börcs öregfiúcsapatai játszottak mérkőzést.