2024. április 19., péntek

Dávid Kornél ötvenéves

Múlt pénteken ünnepelte 50. születésnapját Dávid Kornél 127-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, az eddigi egyedüli magyar, aki játszott az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA).

A jelenleg a bajnok Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjeként dolgozó korábbi kosaras a kerek évforduló kapcsán elmondta, nehezére esik összeszedni, mennyi minden történt vele az elmúlt 50 évben, amely nagyon gyorsan eltelt. „Sok öröm és csalódás ért, de boldog embernek tartom magam. Most született meg a második kisfiam” – utalt családjára a volt válogatott játékos.

Dávid Kornél elmondta, élete első NBA-mérkőzését sosem fogja elfelejteni: a Chicago Bulls a Utah Jazz-zel játszott, amely ellen júniusban még a bajnoki finálét vívta. „Az előző évben, mint mindenki más, még én is itthonról figyeltem a döntőt, majd a következő szezonban azokkal a játékosokkal kellett felvennem a harcot, akiket a tévében néztem. Ezek a pillanatok beleégtek az agyamba” – emlékezett vissza debütálására Dávid Kornél, aki a Karl Malone és John Stockton fémjelezte Jazz elleni nyitányon 12 perc alatt 11 pontot és 4 lepattanót szerzett.

„A napjaimat azóta is kitölti az NBA, bár az európai kitérőim alatt annyira nem figyeltem a liga történéseit. Sok minden ugyanaz, de legalább ugyanennyi dolog sokat változott azóta, hogy ott játszottam. Mindig is érdekelt, mi van a háttérben, hogyan lehet játékosokat kiválasztani, utána miként kerülnek oda, hogyan épül fel egy sikeres klub. Voltam olyan szerencsés, hogy ezt megtapasztalhattam, mert bajnok lett az a csapat, amelyiknél dolgozom” – utalt a Bucks nyári sikerére Dávid Kornél, aki négy együttesnél összesen 109 NBA-mérkőzésen lépett pályára.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egész karrierje során mindent megtett azért, hogy bemutatkozhasson a legjobbak között, de tudja, ehhez szerencsére is szüksége volt. „Meg kellett, hogy lássanak, jó időben, jókor kellett jó helyen lennem és jól teljesítenem. Az utóbbi tíz évben az NBA sokat nyitott külföld, így Európa felé is, így csak idő kérdése, mikor lesz ismét magyar játékosa a ligának” – mondta az egykori erőcsatár.

Megjegyezte, arra nem gondolt, hogy az ő bemutatkozása után ennyi időnek kell majd eltelnie ahhoz, hogy egy honfitársa bemutatkozhasson az NBA-ben, de nagyon szurkol az utódjainak. Meglátása szerint a magyar kosárlabda minden évben próbál előrelépni, és fontos, hogy a válogatott folyamatosan versenyben van az Európa-bajnoki szereplésért. „Ez a magyar bajnokság színvonalára is pozitív hatással van, de nehéz elmozdulni, sokat kell dolgozni az utánpótlásban, hogy a fiatalok megmaradjanak a sportágnál. A magyar kosárlabda próbálja megtartani a helyét az európai középmezőnyben” – fogalmazott Dávid Kornél.

A nagykanizsai születésű kosaras az NBA-ben a Bulls után a Cleveland Cavaliersben, a Toronto Raptorsban és a Detroit Pistonsban szerepelt, 1999 és 2001 között 5 pontot és 2,8 lepattanót átlagolt. A tengerentúli liga mellett a francia Strasbourgban, a litván Žalgirisban és az egyaránt spanyol TAU Cerámicában és Gran Canariában játszott, idehaza pedig az Albacomp mellett a Budapest Honvédot és a Malév SC-t erősítette. Magyar bajnokságot háromszor, magyar kupát egyszer nyert, emellett kétszeres spanyolkupa- és spanyolszuperkupa-győztesnek, valamint egyszeres litván bajnoknak is mondhatja magát. Az Euroligában négy szezonban szerepelt, ezalatt átlagosan 11,6 pontot és 5,5 lepattanót jegyzett.