2023. október 1., vasárnap

Meta lett a Facebook új neve, de a közösségi platform marad Facebook

A Facebook – ahogy erre már számítottunk – nevet váltott, mostantól a neve Meta. Ez természetesen nem a közösségi platformot jelenti, az marad Facebook.
Azonban a Facebook, mint cég megváltoztatta a nevét, az új név pedig a Meta.
A névváltást a Facebook Connect (virtuális) konferencián jelentette be Mark Zuckerberg, a Metaverzum új szoftveres és hardveres elemeinek bemutatása után.

A változás mögött sokminden van. Nehéz nem belátni az elmúlt évek botrányai, és a miattuk kialakult rossz megítélés, a kellemetlen sajtómegítélés következményeit. Ezt nyilván egy névváltással nem lehet lerendezni (bár kicsit talán szépít).

A hivatalos magyarázat az, hogy a Facebook, vagy most már Meta már sokkal több, mint egy közösségi platform. Hiszen van több közösségi platform házon belül. A cég jobban szeretne fókuszálni a jövőre, a jövő pedig nem más, mint a Metaverzum. Az a virtuális univerzum, amelyiket Mark Zuckerberg az internet és a mobil világ jövőjének lát.

Éppen ezért, a jövőre, a jövő nagy platformjára fókuszálva kapta az új nevet a Facebookot, az Instagramot, az Oculust és a többi önálló platformot üzemeltető cég. Ez pedig a Meta.