2022. január 22., szombat

Megalakult a zöld parlamenti csoport

Mindannyiunkat érintő környezetvédelmi kihívásokkal foglalkozik az új tartományi testület

A környezetvédelemmel, s megújuló energiaforrások és a fenntartható fejlődés témájával foglalkozik mindenekelőtt a tartományi parlament pénteken megalakított új testülete, a zöld parlamenti csoport, melyhez 73 képviselő csatlakozott a tartomány 120 fős plénumából. Brankica Tabak területrendezési és környezetvédelmi altitkár a helyszínen tett nyilatkozatában rámutatott, a körkörös gazdaság megvalósítása mindannyiunk célja, a környezetszennyezés csökkentése és a megújuló források használatának népszerűsítése közös érdek. Mint mondta, a tartományi kormány, s azon belül az érintett titkárság abban látja a csoport szerepét, hogy gyors reakcióval közvetíthet a polgárok és a parlament, kormány között, kiválthatja a döntéshozók reakcióját, amennyiben arra szükség mutatkozik.

Stanislava Hrnjak képviselő, a csoport pénteken megválasztott elnökségének elnöke elmondta, fontos a képviselők és a nyilvánosság körében is tudatosítani, mennyire lényegessé váltak a környezetvédelemmel kapcsolatos témakörök, de ki kell építeni egy olyan kapcsolati rendszert is, melyben ez a csoport az intézményekkel, civil szervezetekkel működik majd együtt konkrét kérdések rendezésén, a zöld parlamenti hálózat utódja. Mint mondta, kihívásokkal teli időszakban élünk, a klímaváltozás mindennapos problémát jelent, ahogyan másoknak, nekünk is lépnünk kell.
A zöld csoport létrehozása egy újabb jelentős lépést jelent a polgárok parlamenti képviseletének fejlesztésében, mondta a pénteki sajtótájékoztatón Dražen Maravić, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) a szerbiai politikai inklúzióval és polgári szerepvállalással foglalkozó menedzsere. Mint mondta, az UNDP köztársasági szinten már támogatja a zöld csoport működését, örömmel teszi ugyanezt most tartományi szinten is. Ennek a csoportnak az előnye abban van, hogy mivel nem hivatalos szervről van szó, gyorsabban reagálhat a gondokra és vitathat meg fontos témákat.
Nemanja Zavišić, a képviselőház alelnöke örömmel nyugtázta, hogy nagy számban csatlakoztak a képviselők ehhez a csoporthoz a politikai hovatartozástól függetlenül, Petar Vasilev, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség nemzeti programkoordinátora pedig arról beszélt, hogy a jövőben is támogatást nyújtanak az efféle kezdeményezések megvalósításához az UNDP-vel együttműködve.