2024. április 16., kedd

Magasabb a bevétel, mint a kiadás

Oktatásra, mezőgazdaságra fordította Vajdaság a legtöbb pénzt – A nagyberuházások a tervezettnél lassabban valósulnak meg

Az idei évre tervezett bevételek 76,59 százalékát megvalósította a mögöttünk levő kilenc hónap alatt Vajdaság, 59,19 milliárd dinár folyt a kasszába a 2021-re előirányozott 77,27 milliárdból. A kiadási oldalon valamivel alacsonyabb lett a teljesítés mértéke: 51,24 milliárd dinárt költöttek el az egész évre tervezett 81,39 milliárdból, ami 62,96 százaléknak felel meg. Ezeket az adatokat közölte a tartományi parlament tegnap megtartott ülésén Smiljka Jovanović pénzügyi titkár a költségvetés első háromnegyed éves megvalósításáról szóló jelentés előterjesztésekor. Nem feltétlenül jelent jót az, ha a kiadási oldalon nem volt olyan arányú a megvalósítás, magyarán, kevesebbet költött el a tartomány – mutatott rá az ülésen az ellenzék, ez ugyanis azt is jelentheti, hogy a kormánynak nem sikerült megvalósítania a beruházásokat, vagy jelentős késés tapasztalható e téren. A hatalmi koalíció tagjai ugyanakkor azzal érveltek, a kiadások csökkenése egyrészt az operatív költségek csökkenésének, másrészt a nagyberuházások lassúbb ütemű lefolytatásának tudható be. Pásztor István házelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a médiának nyilatkozva közölte, véleménye szerint nincs ok aggodalomra amiatt, hogy a vártnál alacsonyabb mértékben valósultak meg ezek a beruházások, természetüknél fogva tovább tart ezek lebonyolítása, elhúzódnak a közbeszerzési folyamatok, így az időbeli eltolódás az év végére nem lesz olyan jelentős, s a teljes évre vonatkozó jelentésben már kedvezőbbek lesznek a számadatok is. Pásztor lényegesnek nevezte a háromnegyed éves jelentés elfogadását, a benne szereplő adatok ugyanis kiindulópontot, alapot képeznek a jövő évi büdzsé tervezéséhez.

A házelnök emlékeztetett, hogy az idén már két módosítása is volt a költségvetésnek, mert folyamatosan a vártnál magasabbak lettek a bevételek, s ez mindenképpen pozitív körülmény, a gazdaság fellendüléséről árulkodik a pandémia által meghatározott 2020-as évet követően.

ENERGIAHATÉKONYSÁGOT SZOLGÁLÓ HITEL

Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt képviselője közölte, hogy jelentős, megújuló energiaforrások felhasználását serkentő projektumot visznek véghez a tartományban az előttünk álló időszakban, nyolcvan, tartományi tulajdonban lévő, közintézménynek otthont adó épületet újítanak fel. Ennek érdekében egy 12 millió eurós kölcsönt igényelt Vajdaság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD). A hitelt másfél százalékos kamattal és három és fél éves türelmi időszak elteltével kell törleszteni 13 éven át. A bank mindemellett vállalta, hogy további egymillió eurót szavatol regionális fejlesztési alapból, másfél milliót határon átnyúló együttműködési alapból (IPA), valamint bő egymilliót két további forrásból a fejlesztések támogatása és a munkálatok ellenőrzése érdekében. A költségvetési jelentéssel kapcsolatban elmondta, jobbnak számít az első féléves beszámolónál, sikerült megvalósítani a célok legnagyobb részét, ugyanakkor csökkenteni a közadósságot, mely ma 4,18 milliárd eurót tesz ki, míg 2016-ban 9,2 milliárdra rúgott. Pozitívan értékelték a jelentést a VMSZ parlamenti képviselői is. Pintér Anna-Mária kiemelte, a megnövekedett bevételeknek köszönhetően jelentős a költségvetési többlet, a kiadási oldalon pedig a prioritásokat követte a vezetőség, infrastruktúra-fejlesztésre, oktatási támogatások kifizetésére költöttek jelentős összegeket.

A költségvetési jelentésben az áll, hogy a mezőgazdaságra az első háromnegyed évben 3,9, a közadósság fedezésére 2,19, művelődésre 1,45, iskoláskor előtti intézményekre és általános iskolai oktatásra 16,28, középiskolai tanításra 6,74, felsőoktatásra pedig 5,6 milliárd dinárt fordítottak.

Szavaznak a képviselők (Ótos András Felvétele)

Szavaznak a képviselők (Ótos András Felvétele)

KIVÁLÓ ADÓBEHAJTÁS

Az ellenzék úgy értékelte, hogy rossz lépés volt hitelt felvenni az európai pénzintézettől. Bírálta a lépést Aleksandar Smiljanić, a Szerb Radikális Párt képviselője, aki elégedetlen volt a háromnegyed éves jelentéssel is, elsősorban azért, mert szerinte nem tartalmazza jelentősebb gazdasági előrelépésnek a jeleit, de a nagyberuházások sem valósultak meg a várt ütemben elmondása szerint. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Front–Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője elismerte, a bevételi oldal megfelelő, maga sem emlékszik az adó jobb megfizettetésére, pedig régóta képviselő már. Kifogásolta viszont, hogy az egészségügy területén rendkívül alacsony a tervek megvalósulási mértéke, ebben a helyzetben szerinte ez megengedhetetlen.

A képviselők az említett napirendi pontok megvitatásán és a javaslatok elfogadásán túl tartományi alapítási intézmények, intézetek, ügynökségek, alapok, közvállalatok tavalyelőtti és tavalyi üzleti jelentéseit is jóváhagyták – bepótolták ekképpen a pandémia által okozott lemaradást az üzleti beszámolók megvitatása terén.