2024. március 29., péntek

Többéves munka vége

Elkészült a bácskertesi földek tagosítási dokumentációja

Hosszadalmas, bonyolult, ám eredményes folyamaton vannak túl a bácskertesi (kupuszinai) gazdák és a Helyi Közösség Tanácsnak tagjai, a kivitelezést végző Geosoft céggel együttműködve. A tagosítási folyamatról beszélve Péter István, Apatin község polgármesteri tanácsosa kiemelte, hogy többéves munkának értek a végére.

– A mezőgazdaságban tevékenykedők körében az egyik legnehezebb munka ez, hiszen az ősi földeket osztjuk szét. Kissé tartottunk a feladattól, de úgy kezdődött a folyamat, hogy szavazásra bocsátottuk a lakosság, a gazdák körében a kérdést, hogy szeretne-e tagosítási folyamatba kezdeni Kupuszina lakossága? Titkos szavazással, kétharmados többséggel az a döntés született, hogy akarják a tagosítást. Innentől kezdve a falu vezetőségének nem volt más dolga, mint hogy realizálja ezt a szándékot. Két-három év is eltelt, mire sikerült pályázatot nyerni a községben, átverekedni magunkat a folyamat nehézkes kezdeti fázisain. A kivitelezői munkára a Geosoft céget választottuk ki, megalakultak a bizottságok, elkezdődött az érdemi munka. A cég néhány alkalmazottja szinte köztünk élt, folyamatosan hívták be az érintett embereket egyeztetésre. Jelenleg elérkeztünk oda, hogy a Köztársasági Geodéziai Intézet átvette és elfogadta a Geosoft által készített dokumentációt – számolt be a tanácsos.

Elmondása szerint a már így is nagyon elhúzódott folyamat tovább zajlik, ez hátrányt jelent a közösség számára, ugyanis időközben a pályázatokban beadott parcellaszámok más megjelölést kaptak vagy teljesen más az elhelyezkedésük.

– Adott esetben emiatt például komplikációt jelent a pályázatok utáni jelentések megírása, mivel a valóságban minden megváltozott, a papíron előzőleg feltüntetetthez viszonyítva. Továbbá ebből az eddigi helyzetből kifolyólag a gazdaságok bejegyzése is problémákba ütközött, a hazai pályázatokon való részvétel szintén nehézkesebb emiatt, hogy a nemzetköziekről ne is beszéljünk.Tehát nyilvánvalóan mindenkinek az az érdeke, hogy ez a folyamat minél előbb befejeződjön. Természetesen olyan módon, hogy sem szakmailag, sem jogilag ne lehessen benne hibát találni. Úgy tudom, jelen pillanatban két vitatott ügy van még hátra, amelynek a befejezését meg kell várni – mondta Péter István.

Hozzátette, fontos az is, hogy a tagosítás alatt feltérképezték, lemérték, digitalizálták a faluban az épületeket. A legalizációs díjakat természetesen a tulajdonosnak meg is kell fizetnie, a geodéták elvégzett munkája azonban nem kerül majd pénzbe – hallottuk Péter Istvántól.

Prof. dr. Milan Trifković, a Geosoft cég vezetője eredményesnek ítélte az elvégzett munkát, a kupuszinai helyi közösséggel és a lakossággal való együttműködést. Elmondta, a tulajdonosok számára rendeződik végre a helyzet, jogalapot kap minden, mindenki tisztában lehet a saját tulajdonával. Ez az állapot Apatin község számára is igen hasznos, és nagyon örülnek ennek a gyümölcsöző szakmai, közösségi együttműködésnek.