2024. április 20., szombat

A Zorkában is bővül a gázhálózat

Az idén a Sétaerdő, a Kér, a Gát és a Sándor helyi közösségekben kerül sor bővítésre

Csütörtökön Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója megtekintette a Zorka helyi közösségben, az El nem kötelezettek mozgalma utcában folyó gázvezeték-hálózat bővítési munkálatait.

A munkálatok megtekintése után dr. Pásztor Bálint a sajtónak tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a gázvezeték bővítésére nem csak a Zorka helyi közösségben kerül sor.

– A gázművek minden évben 10 kilométerrel bővíti a gázvezeték-hálózatot. Másfél hónappal ezelőtt Újfalu helyi közösségben folytak hasonló munkálatok, most a Zorkában bővítik a gázvezetéket. Az említett helyi közösségeken kívül az idén még többek között a Sétaerdő, a Kér, a Gát és a Sándor helyi közösségekben kerül sor bővítésre. Ahogy ebből a felsorolásból is látszik, igyekszünk megvalósítani a helyi közösségek elképzeléseit, és egyenrangúan fejleszteni a helyi közösségeket. A Zorkában 2,5 kilométer hosszan bővül a gázvezeték, összesen négy utcát ölel fel. A munkálatok befejezése után elmondhatjuk, hogy ebben a helyi közösségben a legalizált utcák többségében lesz gázvezeték. Nem szeretném a szőnyeg alá söpörni azt a tényt, hogy ebben a helyi közösségben sok olyan utca van, amely még nincs legalizálva. Ez egy elsődleges jogi kérdés, amit meg kell oldani. E nélkül sajnos nem lehet se a gázt, se a vizet bevezeti, se a csatornát lehelyezni ezekben az utcákban. Ezek olyan problémák amelyekkel az elmúlt évtizedekben senki nem foglalkozott, a jelenlegi városvezetés azonban igyekszik ezeket orvosolni – nyilatkozta képviselő-testület elnöke, és sikeres munkát kívánt Horvát Tímeának, a gázművek új igazgatójának.

Horvát Tímea kiemelte, hogy Pásztor Bálint javaslatára keresik annak a módját, hogy lehetővé tegyék a polgárok számára a gázvezeték-hálózat csatlakozási díjának részletekben történő törlesztését. Hozzátette, hogy ezzel a kéréssel sokan keresték meg a városi képviselő-testület elnökét, ugyanis a csatlakozás díja jelenleg majd 100 ezer dinár, és egyben kell kifizetni.

– A 10 kilométeres gázvezeték-bővítési munkálatok összértéke 17-18 millió dinár. Várjuk a városi képviselő-testület következő ülését, hogy megszavazza azt a határozatot, amely módosítja a helyi utakról szóló, érvényben lévő határozatot. E szerint ugyanis csak november 1-jéig lehetett végezni a terepi munkálatokat. A határozat módosításával ez az időszak márciusig tarthatna. Ez sokat jelentene azoknak a fogyasztóknak, akiknek folyamatban van a csatlakozási kérelmük. Ebben az évben 396 aktív munkalapunk van. Ez azt jelenti, hogy több mint 300 fogyasztóval már realizáltuk a bekötéseket, míg 60 olyan érdekelt van, akivel az idén már megkötöttük a szerződést, de a bekötésre csak jövőre kerül sor. A határozat módosításával és kedvező időjárás esetén, minden fogyasztó időben csatlakozhatna a gázvezetékre – nyilatkozta az igazgató.

Újságírói kérdésre Horvát Tímea a fentieket azzal egészítette ki, hogy a világpiacon tapasztalható jelenlegi energiadrágulás miatt nehéz megmondani, hogy a szabadkai fogyasztók számolhatnak-e a gáz árának emelkedésére, de reményét fejezte ki, hogy az idei fűtési idényben a kisfogyasztókat érintő áremelkedésre nem kerül sor.

Végül Pletl Ádám, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte a helyi közösségben folyó munkálatokat, és hozzátette, hogy jelenleg a Zorka helyi közösség területének hetven százalékát, azaz a legsűrűbben lakott részeket fedi a gázvezeték.