2024. március 28., csütörtök

Gazdák a rászorulókért

Szétosztották a Magyarok Kenyere programban összegyűlt lisztet

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) idén 11. alkalommal szervezte meg Vajdaságban a Magyarok Kenyere programban a búzaadományok átvételét július végén Zentán. A Magyarok Kenyere program első évében nem sokkal több, mint 400 kilót sikerült összegyűjteniük, később azonban egyre népszerűbb lett az akció, és évről évre megduplázódott a beadott mennyiség.

Idén egész Vajdaságból 47 településről közel 500 termelő járult hozzá egy-egy zsák búzával ehhez az akcióhoz, és ennek köszönhetően több mint 25 tonna búza jött össze, amit a valkaisori Borsos malomban váltottak be 14 500 kilogramm lisztre. Ennek a lisztnek a szétosztását végezte el a héten a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Csütörtökön a lisztet Zenta, Topolya és Kishegyes községben osztották szét, a hét elején pedig más településeken.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta, hogy idén huszonkilenc kedvezményezett kap a kenyérlisztből, köztük nagycsaládos-egyesületek, a kollégiumok, a lurkóházak, valamint a sérült gyerekekkel foglalkozó szervezetek:

– A topolyai Bethesda, a szabadkai Kolevka gyermekotthon, a zentai Kéz a Kézben civil szervezet is a kedvezményezettek között van, ugyanakkor a magyarkanizsai, a hajdújárási, a szabadkai nagycsaládosoknak, a hajdújárási és a dreai lurkóháznak, a csantavéri egyházközösségnek, továbbá a nagybecskereki leánykollégiumnak és a muzslyai fiúkollégiumnak is jutott a lisztből. A programban részt vevők közös megegyezés alapján részesülnek egy bizonyos mennyiségű adományban, az alapján, hogy ki mennyit tud felhasználni belőle, hiszen nem lehet túl hosszú ideig tárolni a lisztet, és nem szeretnénk, ha kárba veszne – magyarázta a szervezet elnöke.

Csütörtökön Zentán került sor a liszt kiosztására, majd Topolya, Kishegyes és Bácskossuthfalva következett. Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke azt hangsúlyozta, hogy nagyon hálásak a gazdáknak az adományokért:

– Zenta községből több mint harminc termelő adományozott annak ellenére, hogy milyen nehéz helyzetben vannak jelenleg a gazdák, s ezúton is szeretnénk megköszönni nekik a példaértékű hozzáállásukat. Zentán a Caritas népkonyhájára vittünk a lisztből, a Kéz a Kézben szervezethez és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium konyhájára – mondta Kobrehel.

A Magyarok Kenyere idei programja a tavasszal Zentáról indult a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséggel, majd Ópusztaszeren a búza összeöntésével folytatódott, később pedig a Szent István-napi kenyérszentelés volt soron. Az idei rendezvénysorozat itt ér véget, ahol elkezdődött, amikor is minden rászoruló megkapja a vajdasági magyar gazdák adományát.