2024. április 25., csütörtök
ÖKÖLVÍVÁS

Győzelmek vannak, Koszovó nincs

A szerb és a magyar résztvevők számára hibátlan mérleggel zárult a belgrádi ökölvívó-vb második versenynapja, hiszen a három-három ringbe szállójuk közül mindenki sikerrel abszolválta az első fordulót. A hazaiak oldalán Pavel Fjodorov győzelmével indult a sorozat, aki a 63 kg-osok között egyhangú pontozással múlta felül a német David Gkevorgkiant. 75 kg-ban a fiatal Almir Memićnek sikerült 4:1 arányban felülmúlnia az angol Lewis Richardsont, akinek már az olimpiai selejtezőről is van tapasztalata, így a máris „Kis Tyson” becenevet viselő sportoló komoly fegyverténynek titulálta, hogy megnyerte ezt a nehéz meccset. Hasonlóan nagy tettre lehet szüksége a következő fordulóban, ahol Kevin Schumann lesz az ellenfele, akitől júniusi találkozójukon sima vereséget szenvedett. Szerbia harmadik sikerét a két honosított orosz csapattag egyike, Sadam Magomedov szállította 92 kg-ban. A dagesztáni születésű öklöző a török Emir Büyükdağ 4:0-s legyőzésével jutott a második fordulóba.

Magyar részről 51 kg-ban Bernáth Attila 4:1-re verte az ír Sean Marint, míg 75 kg-ban Mester Soma a trinidadi Aaron Prince-t, 80 kg-ban pedig Kovács Pál az észt Stiven Aast búcsúztatta ugyanilyen különbséggel.

Sportolóinak eredményes kezdése ellenére a házigazdákra a torna első napjain máris árnyék vetült, miután Szerbia meghiúsította a koszovói csapat részvételét a világbajnokságon. A történtekre a nemzetközi szövetség, az AIBA főtitkára, Kovács István hosszú közleményben reagált, rámutatva, hogy a szerződéskötéskor a rendező fél aláírta, hogy egyetlen csapat részvétele elé sem fog akadályokat görgetni, ám Szerbia mégsem tett ennek eleget, hiába próbáltak a szerb kormánnyal egyezkedni az utolsó pillanatig. „Minden bokszolónak jár a szabad részvétel joga, mi pedig mindig ki fogunk állni a sportolóink érdekei mellett. Teljes mértékben ellenezzük, hogy a politikusok a sportpályákon akarják megoldani az egymással meglévő vitáikat” – hangsúlyozta Kokó.