2021. december 5., vasárnap

Hárommillió dinár az Európa Kollégiumnak

A tartományi kormány tegnapi ülésén megerősítette annak a vajdasági parlamenti határozatnak a tervezetét, amelynek alapján kidolgozzák a tiszai gát különleges rendeltetésű terület rendezésének tervét. Ezzel a dokumentummal megteremtik annak a lehetőségét, hogy a Tisza folyó magasabb osztályú vízi úttá váljon, mint ahogyan a szerbiai vízi közlekedés 2015 és 2025 közötti fejlesztésének stratégiája előirányozza.

Az 1977-ben épült gát részét képezi a hajózsilip is, ennek rövidsége miatt azonban a nagyobb vízi járművek átkelése nem lehetséges, ami kedvezőtlenül hat a Tiszán zajló áruforgalomra. A zsilip hosszúságának 85-ről 190 méterre, és szélességének 24 méterre növelésével vagy a másik oldalon egy ilyen méretű új zsilip kiépítésével a Tisza sokkal alkalmasabbá válna nagy mennyiségű áru szállítására Szerbia és Magyarország között.

A kormány határozata szerint a tartományi költségvetésből 9,8 millió dinárt fordítanak a cserögi (Čerević) Karlica település ivóvízellátásának rendezésére. A tartományi kormány 3 millió dinárt hagyott jóvá az évente csaknem 400 vajdasági egyetemi hallgatónak otthont adó újvidéki Európa Kollégiumnak a tető és a hővezetékek megjavítására.