2024. április 25., csütörtök

A Stevan Sremac iskola következik

Szerda délelőtt Zentára látogatott Branko Ružić oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, aki Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Pásztor Bálint és Pék Zoltán VMSZ-es köztársasági képviselők, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Juhász Attila, a község oktatással megbízott tanácstagja társaságában több oktatási intézményt is körbejárt.

Körútjuk célja az volt, hogy megtekintsék a már megvalósított beruházásokat, és kijelöljék, melyik iskola következik a felújítások sorában. Jártak a nemrég felújított Zentai Gimnáziumban és a Thurzó Lajos Általános Iskolában, valamint a felújításra szoruló Stevan Sremac Általános Iskolában is, és mindenütt az intézmények igazgatói fogadták a vendégeket.

Egyeztetésük eredményeiről a Thurzó Lajos Általános Iskolában számoltak be.

Branko Ružić a maga és az oktatási államtitkár nevében is elégedettségének adott hangot a látottak kapcsán. Kifejtette, hogy az elmúlt négy-öt esztendőben a szerbiai és a vajdasági kormány együttműködésével, illetve a magyar állam őszinte partneri viszonyával Zentán óriási előrelépés történt az oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztése terén, és hangsúlyozta, hogy a Stevan Sremac Általános Iskola felújítását is többszintű együttműködésben kívánják megvalósítani.

Elmondta, hogy számára a legjobb benyomást a fennállásának 145. évfordulóját ünneplő gimnáziumban tett látogatás keltette, ahol európai szintű oktatás zajlik, ahogyan a Thurzó Lajos iskolában is. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Zentai Gimnázium felújításába a közberuházási iroda mintegy 270 millió dinárt, a magyar állam pedig 50 millió dinárt fektetett be, és hozzátette, hogy a Thurzó Lajos iskola felújítására is 270 millió dinárt fordítottak.

(Fotó: Herédi Krisztián felvétele)

(Fotó: Herédi Krisztián felvétele)

A Stevan Sremac Általános Iskola kapcsán elmondta, hogy ezt az iskolát is szükséges felújítani, és többszintű együttműködéssel megoldást találnak erre is.
Vicsek Annamária oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jelenlétével a jövőben is biztosítani kívánják a magyar nyelvű oktatás fejlesztését, majd kiemelte, hogy ebben a koronavírusos időszakban az online oktatás támogatása is rendkívül fontos, s arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola volt az egyik olyan oktatási intézmény, ahol a távoktatáshoz szükséges tanórák felvételezése történt.

– A zentai tanárok ebben is jelentős szerepet vállaltak, s azt hiszem, hogy a most jelen lévő csapatnak és az iskolák igazgatóinak lelkiismeretes munkája biztosítja majd úgy a városi, mint a falusi iskolák megerősítését, illetve a kis létszámú osztályok megtartását – mondta az oktatásügyi államtitkár.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere örömének adott hangot, hogy az oktatásügyi miniszter és delegációja Zentára látogatott, hiszen az elmúlt években a minisztériummal, a szerb és a magyar állammal, valamint az MNT-vel közösen és a zentai önkormányzat támogatásával jelentős befektetések történtek az oktatásban a község területén.

A polgármester a Stevan Sremac iskola felújítása kapcsán elmondta, hogy legkésőbb november végére elkészítik az ehhez szükséges dokumentációt, s bíznak abban, hogy a minisztérium és a nagyberuházási igazgatóság támogatásával, illetve más donációkkal a közeljövőben elkezdődhet az iskola renoválása.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője megköszönte Branko Ružić miniszternek mindazt, amit Zentáért és a vajdasági magyarok által lakott községekért tett az elmúlt években, hiszen neki köszönhetően újult meg a zentai városháza homlokzata is.