2024. április 19., péntek

Újjáépítik az újvidéki vasútállomást

A munkálatok első szakaszát tavaszra befejezik

A Belgrád–Újvidék gyorsvasútvonal kiépítésének keretében nemrégiben megkezdődtek a székváros 1964-ben átadott vasútállomásának felújítási munkálatai. A szerbiai vasutak infrastruktúráját irányító vállalat illetékesei tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy jelenleg az egyes számú peront és annak tetőzetét bontják, valamint a harmadik vágány sínpárját is eltávolítják.

Mostanáig mintegy két kilométer hosszúságban szedték fel a síneket, tizenegy vágányt bontottak el, valamint a tízes és a tizenegyes számozású vágányok alól eltávolították a zúzott követ. A vállalat közleménye kitér arra is, hogy a vasútállomás infrastruktúrájának elbontása során az újvidéki rendező pályaudvar vonalán is eltávolították a síneket, csaknem hatszáz méteren.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A polgári vasúti közlekedés zavartalan, a második peron négyes számú vágányáról, indulnak a vonatok Szabadka és Zombor irányába.

Az első három, valamint a tízes és a tizenegyes vágányokat felölelő munkálatok tehát a felújítás első szakaszát képezik, a tervek szerint ezek tavaszra fejeződnek be.

Új peronokat építenek, a tetőszerkezet is teljesen új lesz, és a vasútállomás épületét is részben felújítják. Ez a modern stílusú, Farkas Imre mérnök tervezte épület már egyébként is régóta javításra szorul, az elmúlt bő fél évszázadban igen kevés beruházás történt itt.

A padlózatot, a falakat és a tetőzetet is rekonstruálják, emellett elvégzik az energetikai hatékonyság érdekében tervezett javításokat is. Kijavítják a homlokzat sérüléseit.

A vágányok alatti aluljárót meghosszabbítják és korszerűsítik. Az új szakasz harminc méteres lesz, új lépcsőket is kialakítanak ebben a részben, ezek az újjátervezett hármas és négyes peronra vezetnek majd.

A közlemény, amelyet a 021.rs is leközölt, kitér arra is, hogy az új, hatvan méter hosszú aluljáróban felvonók is lesznek, a felhasználható területe pedig mintegy 800 négyzetmétert tesz majd ki. A tervezet előirányozza a rokkant személyek számára az akadálymentesítést, az ő közlekedésüket fogják majd megkönnyíteni a felvonók.

Az illemhelyeket is felújítják.A gyengén látó személyek számára vezetősávokat alakítanak ki a vasútállomás területén, valamint a létesítményt új telekommunikációs felszerelésekkel is ellátják majd.

Azok a vasutasok, mind a nyugdíjasok, mind a most is aktív dolgozók, akik szívügyüknek érzik a vasútállomás sorsát, fenntartásokkal fogadják a rekonstrukcióra vonatkozó bejelentéseket.

Félnek attól, hogy a kínaiak, akik meglehetősen radikális módon állnak hozzá a felújítási feladatokhoz, nem sok kegyelemmel fogják kezelni a felújítandó épületrészeket, helyiségeket. A műemlékvédők egy része attól tart, hogy a fejlődés nevében megfeledkezünk ipari és vasúti emlékeinkről, eltiporjuk hagyományokat.

A vasútállomás koncerttermének előcsarnokában nemrégiben megnyitottak egy, Szilágyi Mária, Anica Draganić és Antal Szilárd nevéhez fűződő, tematikus fotókiállítást, amely Újvidék vasúti történelmének és jelenének jelentős pillanatait örökíti meg. A munkálatokat végző, kínai csapat állítólag ebben a koncertteremben tervezi berendezni a szerbiai gyorsvasúthálózat vezérlőközpontját.