2024. március 29., péntek

Két virágvásár Szabadka központjában

Három napon keresztül gazdag kínálat várja a járókelőket

Virágba borult Szabadka központja, ugyanis egyidejűleg két helyen is virágvásár, illetve -kiállítás nyílt meg. A Szentháromság-szobornál lévő sétányon a Garden Flora nevű rendezvény várja a látogatókat, a Szabadság téren pedig a virágpiac. Mindkét rendezvény péntekig várja a látogatókat.

A Garden Florát immár 15. alkalommal rendezte meg a Szabadkai Parasztegyesület. Kiss Árpád, a szervezet elnöke elmondta, hogy a helybeli termelőknek szeretnének lehetőséget adni a bemutatkozásra.

– Nagyon örülök, hogy hosszú idő után sikerült egy igazi rendezvényt összehoznunk. A város vezetése folyamatosan hangoztatja, hogy mennyire fontos neki a település építészeti öröksége, és úgy gondolom, hogy ezzel a rendezvényünkkel mi is hozzájárulunk a központ szebbé tételéhez. A város közvállalatai segítőkészek voltak a szükséges engedélyek megadásakor, és a termelőink is várták már a programunkat. Számunkra a helyi termelők az elsők, és a kiállításon elsősorban a környék virágtermesztői vesznek részt. A kínálatuk első ránézésre nagyon gazdag, de sajnos néhány termelő nem tud jelen lenni, mivel vagy technológiai hibát vétettek a krizantém virágoztatásánál, vagy egészségügyi gondjuk van. Ennek ellenére úgy érzem, gazdag kínálat várja a járókelőket – mondta Kiss Árpád.

A palicsi Pintér Anna ötödik alkalommal vesz részt a Garden Florán.

– A férjemmel a tavaszi virágvásárokon is jelen szoktunk lenni, és most hagyományos őszi kínálatunkkal érkeztünk, elsősorban krizantémot, díszkáposztát, árvácskát és dísztököt kínálunk a vevőknek. A krizantémok között a legnépszerűbb a sárga és a fehér, de veszik a piros árnyalatokat, és az idén nagyon divatosak a rózsaszínes és bordó árnyalatok. Sok éves tapasztalattal rendelkezünk, és tudjuk, hogy miből mennyit érdemes termeszteni, de rendszeresen újdonsággal is kell szolgálnunk. Az elmúlt két évben nem tudtunk sok újdonságot bevezetni, mert ez egy nehéz időszak a dísznövénytermesztők számára. Az idén újdonságnak számítanak a különleges margarétaszerű krizantémok, továbbá a holland tarka, piros és sárga színű krizantém, amely különlegesen néz ki, viszont hátránya, hogy minden évben új dugványt kell elültetni, mivel hajlamos elveszíteni a színét – nyilatkozta a termelő.

Krizantémból és árvácskából nagy kínálat várja a  vásárlókat (Gergely Árpád felvétele)

Krizantémból és árvácskából nagy kínálat várja a vásárlókat (Gergely Árpád felvétele)

A Jovan Nenad szobor körüli teret a Szerbia minden részéről érkezett termelők népesítették be.

Marko Marić kommunális ügyekkel és közművállalatokkal megbízott polgármesteri tanácsadó a rendezvény ünnepélyes megnyitóján nyilatkozott a média képviselőinek.

– Szabadka Szerbia egyik legszebb városa, éppen ezért támogatjuk az ilyen rendezvényeket, hisz a virágpiac még jobban megszépíti a városunkat. Remélem, hogy a kezdeményezés hagyománnyá válik, és köszönöm a kiállítóknak, hogy Szabadkán is bemutatják áruikat – mondta Marko Marić

A virágpiac szervezője, a zombori Dušan Kontić szavai szerint körülbelül harminc kiállító vesz részt a rendezvényen.

– Köszönöm Szabadka város vezetőinek, hogy felismerték egy ilyen rendezvény fontosságát. Tavasszal is jelen voltunk a település központjában, és úgy vettük észre, hogy az emberek elsősorban tavasszal veszik a virágokat és egyéb dísznövényeket. Viszont ebben tévednek a laikusok, ugyanis az ültetést a növények jelentős részénél még a tél beállta előtt el kell végezni, hogy tavasszal teljes erővel megindulhasson a fejlődés. A rendezvényen mintegy harminc kiállító vesz részt Szerbia egész területéről. Egyelőre nem minden termelő van jelen, ugyanis a reggel fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és többen úgy döntöttek, hogy csak később indulnak útnak – fogalmazott Dušan Kontić.