2024. április 19., péntek

Temetőrendezés és levélelhordás

A kishegyesi közvállalat a temetők rendezésén dolgozik – Radikális megoldás a vízdíj megtérítésére

Hamarosan mindenszentek és halottak napja lesz, és Kishegyes községben a Komunál Közvállalat azon fáradozik, hogy rendbe tegye a temetőket. Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy néhány komolyabb problémát is meg kell oldaniuk.

– Pillanatnyilag a legnagyobb munkálatok a temetőkben folynak, mivel készülünk mindenszentekre és halottak napjára. Takarítás, fűnyírás történik Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is. Lesz egy nagyobb munkánk is, megszüntetjük az illegális szemétlerakókat a temetők területén. Három traktort biztosítunk erre a munkára, és a rakodógépünket. Reményeim szerint a héten ezt a munkát be tudjuk fejezni. Ez elég kellemetlen téma, mivel sok helyen ott hagyják a szemetet, és ezekből illegális szemétrakások lesznek. Ezeket felszámoljuk, és ahol még nincs, vagy nagyon távol van a szemetesketrec, oda újakat helyezünk ki – számolt be az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy azon lesznek, hogy a temetőkben rendezett környezet fogadja azokat, akik kilátogatnak hozzátartozóik sírjához.

Lakatos János felvétele

A közvállalat célja, hogy rendezett temetők fogadják a kilátogatókat (Fotó: Lakatos János felvétele

VÍZADÓSSÁG
Egy másik aktualitás a közvállalatnál a vízadósságok behajtása. Ennek kapcsán Zabos elmondta, hogy elég sok adósuk van, és esetenként kénytelenek radikálisabb megoldásokhoz folyamodni.

– Igyekezünk behajtani a tartozásokat, mert a polgárok nagy százaléka fizeti a vízdíjat, és nem fair, hogy hagyjuk azokat, akik nem fizetik. Ezért több módszerhez is folyamodunk, aktuálisan szűkítőket szerelünk be. A beszerelés miatt sajnos történnek félórás–órás kiesések a vízszolgáltatásban egyes részeken. Remélem, hogy nem okoznak problémát a polgároknak – fogalmazott az igazgató.

AVARGYŰJTÉS NOVEMBERBEN
Hamarosan megkezdődik a közvállalat egy népszerű akciója, a száraz levelek elhordása. Ezt a Komunál Közvállalat a helyi közösségekkel karöltve végzi, és már a jövő héten meg fog kezdődni. Először Bácsfeketehegyen, majd Szeghegyen, a halottak napja miatt Kishegyesen csak 8-án kezdődik.

– Arra kérem a lakosokat, hogy maximum 150 literes zsákokba gyűjtsék a levelet, a könnyebb elhordás miatt. Ha nagyobb a zsák, akkor nem tudjuk elvinni, mert a munkások nem tudják elemelni. Viszont ha több, megfelelő méretű zsákot tesznek ki, azt maradéktalanul elszállítjuk. Arra megkérném a lakosokat, hogy ne keverjék össze a háztartási hulladékot a száraz levelekkel. Ha elvisszük a háztartási hulladékot, de a levél ott marad, akkor nem kell kétségbeesni, el fogjuk vinni azon a napon, amikor a levelet gyűjtjük – mondta el Zabos, majd arról is szólt, hogy Kishegyesen hétfőn és kedden, Bácsfeketehegyen csütörtökön és pénteken, Szeghegyen pedig szerdán szállítják el az összegyűjtött levelet.

Az igazgató végezetül arról is szólt, hogy vannak még kisebb fejlesztésekre vonatkozó terveik. Ezek egy része a vízhálózat fejlesztésére és a vízminőség javítására vonatkozik. Korszerűsíteni fogják a kutakban lévő klórozókat, valamint bizonyos részeken, a helyi közösségekkel közösen, vízhálózati cseréket fognak eszközölni. Zabos reményei szerint ezeket a munkálatokat még a tél beállta előtt el tudják végezni.