2024. április 19., péntek

Árokgondok és megoldások

Átfogó munkálatokba kezdett a kishegyesi helyi közösség

A kishegyesi helyi közösség komoly árokrendezési munkálat közepette van. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a településen évtizedes probléma a vízelvezetés, ezért a helyi közösség éves tervében rendszeresen szerepel az árkok karbantartása és újak kialakítása.

Sipos Tibor, a helyi közösség titkára (Fotó: Lakatos János)

Sipos Tibor, a helyi közösség titkára (Fotó: Lakatos János)

– Problémát jelent, hogy a falu több pontján a régi községi árkokat a kommasszáció során magánembereknek adták oda. Ezeken a helyeken nem tudjuk levezetni a vizet a Krivajig, emiatt problémákba ütközik a vízelvezetés. Emellett a lakosságra is hárul némi felelősség, mert ahogy a saját háza előtt elsöpröget, és lenyírja a füvet, úgy az árkot is karban kellene tartania. Sok elhagyott ház van, ahonnan elköltöztek, vagy meghaltak az ott élők, és a ház tulajdonosa nem mindig végzi el ezeket a munkálatokat. Ebből kifolyólag a szomszédoknak lesz problémájuk a nagyobb esőzések alkalmával. Száraz években ez felejtendő probléma, esősebb időszakban azonban ezek a problémák fokozottan jelentkeznek. Épp ezért az éves tervünkbe belefoglaltuk a problémás helyszíneket, és a munkálatok elvégzése zajlik a héten, valamint az elkövetkező pár héten. Részben ároktisztításról van szó, részben „tűzoltást” végzünk egyes kritikus pontokon – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy a munkálatokat egy helyi vállalkozóval végeztetik el, szerződés alapján. Az árkok tisztítása és ásása során kitermelt földet a Komunál Közvállalat fogja elszállítani, amint végez a temetők rendbetételével. Emellett az eldugult átfolyó betongyűrűket is a közvállalat fogja kitisztítani – mondta el Sipos.

– A Komunál Közvállalattal arról is megegyeztünk, hogy a falu azon alacsonyabb fekvésű pontjain, ahol az esővíz rendszeresen megáll az úton, útpadkanyesést is fognak végezni. Fontos, hogy az árkokba vezessük a vizet, ne pedig az úton álljon, mert a téli időszakban ez könnyen tönkreteheti az útfelületet – számolt be a titkár, majd arról is beszélt, hogy az ároktisztítás kapcsán más, ehhez köthető munkálatokat is el fognak végezni. Ahol szükséges, ott új betongyűrűket helyeznek le, és az ehhez kapcsolódó betonozásokat is elvégzik. Ide tartozik az utak alatt lévő megrongálódott átfolyók rendbetétele is.

A helyi közösség több szinten is együttműködik a közvállalattal, ennek jegyében igyekeznek nekik segíteni egy, a szemételszállítás során felmerült probléma kapcsán – tudtuk meg Sipostól.

Ároktisztítás a Kodály Zoltán utcában (Fotó: Lakatos János)

Ároktisztítás a Kodály Zoltán utcában (Fotó: Lakatos János)

– A szemétszállító kamion sok utcába nem tud bemenni, mert a fák benőttek az út fölé. Ezek az ágak sok esetben zavarják a házakhoz bevezető villanyvezetékeket is. November során egy nagy ágvágási akciót fogunk tartani azokban az utcákban, ahol problémás a kamion bejárása. Ezt a projektumot a Komunál Közvállalat szervezi, de a helyi közösség is beleszáll a kivitelező biztosításával – fogalmazott a titkár, majd egy kéréssel fordult a lakosság felé: a háza előtt mindenki tisztítsa ki az árkokat, mielőtt a gyűrűk eldugulnának. A zöldfelületet tartsák karban, hogy a benyúló ágak ne zavarják se a közlekedést, se a villanyvezetékeket, se a közvilágítást.

A titkár végezetül arról is beszámolt, hogy folyamatban van a kiégett égők cseréje, és tervben van a szeméttelep rendezése is. A közelmúltban már egyszer összetúrták a szemetet, de november–decemberben még egyszer elvégzik ezt a munkát, mert a szövetkezeti otthon felújítása során sok hulladék keletkezik, és ezt is a szeméttelepen rakják le.