2021. december 1., szerda
FOCIMIX

Büntetés Albániának és Lengyelországnak

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő albán válogatottnak zárt kapuk mögött kell játszania utolsó kvalifikációs mérkőzését Andorra ellen. Az albán szövetség honlapja tegnap számolt be arról, hogy a FIFA a lengyelek elleni, október 12-én rendezett találkozó kapcsán büntette meg a szervezetet. A tiranai találkozón, miután a lengyelek a 77. percben Karol Świderski révén vezetést szereztek, a hazai szurkolók feldühödtek a bekapott gólon, és megdobálták a vendégjátékosokat, ezért félbeszakadt és közel negyedórát állt a mérkőzés. Az albán szövetségnek 150 000 svájci frankos büntetést is be kell fizetnie.

A mérkőzésen a lengyel szurkolók részéről sem maradt el a válasz – ők a hazai drukkereket dobálták meg –, ami miatt a FIFA 50 000 svájci frankra büntette a lengyel szövetséget, valamint arról is döntött, hogy a válogatott szurkolói nem lehetnek ott a november 12-én Andorra otthonában sorra kerülő vb-selejtezőn.

A 2022-es katari vb selejtezősorozatának utolsó két fordulójában az albánok előbb Angliába látogatnak, majd jön az Andorra elleni találkozó, míg a lengyelek az andorrai összecsapást követően november 15-én a magyarokat fogadják. Az éllovas angolok mögött második lengyelek két fordulóval a vége előtt hat ponttal előzik meg a negyedik magyar együttest, míg a harmadik albánokat néggyel. A csoportból az első helyezett jut ki a mundiálra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért.

Elhunyt a Rangers legendás trénere

Hetvenhárom éves korában elhunyt Walter Smith, a Glasgow Rangers labdarúgócsapatának legendás trénere, volt skót szövetségi kapitány. A szakember 1991 és 1998, majd 2007 és 2011 között irányította az együttest, amellyel tízszer nyert bajnokságot, ötször kupát és hatszor ligakupát. Smith 2008-ban UEFA-kupa-döntőt játszott a Rangersszel, a fináléban csapata 2:0-ra maradt alul az orosz Zenittel szemben. 1998 és 2002 között az Everton edzője volt. Kétszer választották meg az év edzőjének Skóciában, 2004 decemberében pedig Berti Vogtsot követte a skót válogatott szövetségi kapitányi posztján. (MTI/dpa)

Walter Smith tíz skót bajnokságot nyert a Rangersszel
Walter Smith tíz skót bajnokságot nyert a Rangersszel

Kötelezők várnak a nagyokra

Az olasz és a spanyol bajnokságban is hétközi fordulót rendeznek, tegnap este már a Csizmán és az Ibériai-félszigeten is lejátszottak 3-3 összecsapást. A Serie A bajnokesélyesei közül a Milan tegnap este, a Juventus és az Inter ma, a Napoli pedig holnap lép pályára, a papírforma szerint egyaránt könnyen hozható meccseken. A La Ligában a Barcelona ma a Vallecanóhoz utazik, a Real Madrid az Espanyol elleni sikerrel tarthatja meg előnyét, az Atléticónak pedig a Levanténél kell elkerülnie a botlást.