2024. április 24., szerda

Szerelem, szabadság és barátság

Az ohridi legendát szombaton mutatják be az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

Stevan Hristić Az ohridi legenda c. táncelőadásának utolsó simításai folynak az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević színpadán a szombati premier előtt. A népes szorgalmas alkotógárdát a balettegyüttes és szólistái, a Szerb Nemzeti Színház Operakórusa és -zenekara alkotják.

A komponista Hristić a művéhez felhasználta a népi legendát egy török rabszolgalányról, aki csodával határos módon galambbá változva megmenekül.

Két felvonásban és négy képben kerül bemutatásra ez a népmese teljes szépségében, egyszerűségében egy fiatal szerelmespár – Biljana és Marko – életének boldog befejezésével. Hristić tollából Az ohridi legenda az első szerb és bizonyos elemeiben felülmúlhatatlan nemzeti balett, amelyet a híres, sokak által kedvelt Pusci me és a Biljana platno beleše dallamok szövik át. A komponista a tündérek és sellők világának ábrázolásához felhasználva a késő romantika és a zenei impresszionizmus minden eszközét megtalálta a meséhez illő zenei nyelvet.

Vlagyimir Logunov belgrádi vendégművész, rendező és koreográfus szavai szerint Az ohridi legenda elkötelezettség a szerelem, a szabadság és barátság iránt.

– Ezt a balettet úgy értelmeztem, ahogy Stevan Hristić zeneszerző meghatározta: balett négy képen. Követtem a feljegyzéseit jelenetről jelenetre, és igyekeztem egyértelművé tenni őket a mai nézőnek. A koreográfia a klasszikus balettre támaszkodik, amit manapság hiányol a közönség. Azt hiszem, az összes jelenet a balettben lényeges, ezért egyforma figyelemmel dolgoztunk rajtuk. Törekedtem arra, hogy a balkáni népek táncai olyan mértékben jelenjenek meg a koreográfiában, hogy elfogadható legyen a klasszikus táncosok számára, ugyanakkor megérezzék a néptánc előadásmódját és szellemiségét, valamint a szereplők közötti világos és érthető kapcsolatot.

A koreográfus munkájával mindig befolyásolja a változást. Ápolhatja a klasszikus kifejezést is, és rendelkezhet innovatív koreográfiai megközelítéssel is, nem maradva le az új idők ízlésétől, feldolgozva olyan örökkévaló témákat, egyetemes értékeket, mint a szerelem és a szabadság.

Szerencsém volt a Szerb Nemzeti Színház kivételes balettművészeivel, Ana Đurićtyal, Andrei Colceriuval, Samuel L. Bishoph-pal és egy megfiatalodott balettegyüttessel dolgozni. Aleksandar Kojić karmester Hristić munkásságának kivételes szakértőjeként és ismerőjeként segített jobban megérteni a zenét, és könnyebben megtalálni annak kifejezésére a megfelelő koreográfiai megoldásokat. A tánctársulat vezetősége és minden munkatársa segített az új darab készítésében, különösen a szólisták és a táncegyüttes, valamint a balett-társulatot vezető Toni Ranđelović. Okszana Sztorozsuk oktató, továbbá az oktatói csapat többi tagjaként Maja Grnja, Branka Gligorić és Vesna Brkić is közreműködött a táncosok felkészítésében, követve az ötleteimet. A díszlettervező Sasa Senković, a jelmeztervező Mirjana Stojanović Maurič, az operatőr Marko Radanović. A néző biztosan élvezni fogja a balettelőadás szépségét és meseszerűségét – mondta Logunov.

A várva várt premiert szombaton, a reprízelőadást pedig kedd 19 órakor tekintheti meg a székvárosi közönség.