2024. április 19., péntek

Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát a puccs után

Az Afrikai Unió (AU)felfüggesztette Szudán minden tevékenységét és tagságát mindaddig, amíg ténylegesen helyre nem állítják a hétfői katonai államcsíny során feloszlatott, civilek vezette átmeneti vezetést. Ezt szerdán maga az afrikai országokat tömörítő szervezet jelentette be.

Közleményében az Afrikai Unió ,,határozottan elítéli a szudáni hadsereg hatalomátvételét és az átmeneti kormány feloszlatását, továbbá elutasít minden alkotmányellenes, elfogadhatatlannak és az AU értékeivel és demokratikus normáival ellentétesnek minősülő kormányváltást".

Az Afrikai Unió üdvözölte a hétfő reggel őrizetbe vett és kedd este hazaengedett Abdallah Hamdok miniszterelnök szabadlábra helyezését, és szorgalmazta valamennyi őrizetbe vett személy - közöttük miniszterek és más polgári vezetők - ,,azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását".

A pánafrikai szervezet bejelentette, hogy ,,küldöttséget küld Szudánba, azzal a feladattal, hogy tárgyaljon valamennyi féllel, és találjon a jelenlegi politikai zsákutcából kivezető békés utat".

Szerdára virradó éjszaka a szudáni biztonsági erők őrizetbe vettek három ismert demokráciapárti aktivistát - közölték a hozzátartozóik és más aktivisták újságírókkal.

Az őrizetbe vételekre akkor került sor, miközben a fővárosban, Kartúmban és más településeken folytatódtak az államcsíny elleni tüntetések, sok üzlet a sztrájkfelhívások miatt zárva tartott.