2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ellenőriznek és várnak

Ma egyeztetnek az iskolákban uralkodó járványhelyzetről

Nem fél, és kész feláldozni magát az országért, azaz minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a járványhelyzet jobbá váljon – ekképpen reagált Predrag Kon epidemiológus a Prva tv reggeli műsorában a hétfőn este, a lakása előtt fenyegetéseket és sértéseket skandáló tüntetőkre. A szombat este óta alkalmazott Covid-beléptetők kapcsán közölte, hogy azok az emberéletek megőrzésében hivatottak segíteni. Nem ő vagy a válságstáb többi tagja a gonosz, hanem a vírus – emelte ki, mondván: ha nem oltatják be magukat elegen, a vírus körforgásban marad, további embereket fertőz meg, és a jövőben is lesznek olyanok, akik emiatt meghalnak. Nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történne, miközben a kórházak mostanra harcmezővé váltak – fogalmazott Kon. Mint hozzátette, Szerbia több fajta és elegendő védőoltást szerzett be, mindenki választhat, hogy melyikkel oltatja be magát.

EGYELŐRE NEM LESZ SZIGORÍTÁS
Ana Brnabić miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy egyelőre nem rendelik el a védettségi igazolás egész napos alkalmazását, de korlátozó intézkedést sem terveznek foganatosítani, „hiszen a védettségi igazolást csak most kezdték alkalmazni".
A védettségi igazolás alkalmazásának szabályosságát, valamint az általános óvintézkedések betartását továbbra is fokozottan ellenőrzik a felügyelőségi szervek – közölte Brnabić, megismételvén, hogy egyedül a tömeges immunizáció hozhat megoldást a problémákra, „eddig a felnőtt lakosság 55 százaléka oltatta be magát". Brnabić a Kurir napilap összeállítása szerint megerősítette, hogy az egészségügyi válságstáb jövő héten ismét ülésezik, de azt is, hogy az illetékes testületek ma egyeztetnek az oktatási intézményekben uralkodó járványhelyzetről, valamint a jövőben alkalmazandó oktatási modellről. A miniszterelnök szerint az általános iskolák alsós diákjainak semmiféleképp nem kellene áttérniük a távoktatásra.

AZ ÉRDEMI EDUKÁCIÓ HASZNOS LETT VOLNA
A védettségi igazolás ellen tüntetők kapcsán szintén a Prva tv-nek nyilatkozva Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora kifejtette: akármennyire is lesújtó véleménye van ezekről az emberekről, úgy gondolja, hogy ha az országban időben megkezdték volna az érdemi felvilágosítást az immunizációról, mostanra többen beoltatták volna magukat, és kevesebben tiltakoznának a rendelkezések ellen. Šekler kitart amellett, hogy a védettségi igazolvány alkalmazásának jelenlegi formája nem jó. Az intézkedés zavarba ejtő, és nem lesz hatékony – szögezte le. Mint hozzátette, a legtöbb vendéglátós úgy reagált, hogy 22 órakor inkább bezárja létesítményét, ez pedig ahhoz vezethet, hogy például 20 és 22 óra között ezekben a létesítményekben sokkal nagyobb lesz a tömeg, mint eddig. Csupán annak lenne értelme, ha egész nap alkalmaznák a Covid-beléptetőt – jegyezte meg. Šekler szerint jelenleg elsősorban a vendéglátóiparban dolgozók érdeklődnek a védőoltás iránt, nem ért egyet azzal, hogy általános tömeges immunizáció vette kezdetét.

AZ ORVOSOK A TÁVOKTATÁST TÁMOGATJÁK
A belgrádi gyermekgyógyászati intézetben jelenleg négy gyermeket tartanak életben mesterséges lélegeztetéssel – erősítette meg az SZRTV-nek Vladislav Vukomanović, az intézet munkatársa, mondván, hogy a 17, a 16 és a 7 éves gyerekek, valamint a hat hónapos kisbaba klinikai kórképe súlyos. A riporter ehhez hozzátette, hogy a hivatalos nyilatkozatok értelmében a Tiršova Gyermekklinikán két gyermek van lélegeztetőgépen.
Vukomanović elmondta, hogy jelenleg az intézet sürgősségi osztályán naponta átlagban annyi gyermeket vizsgálnak meg, mint a korábbi járványhullámok egyikének az ideje alatt sem. Mint arra rámutatott, amikor a mozgásszabadság korlátozott volt, kétszer kevesebb gyermeket vizsgáltak meg naponta.
Három-négy héttel ezelőtt nagyjából 10 ezer, védőoltással immunizált gyermeket tartottak nyilván az országban, másfél hónappal ezt megelőzően pedig nagyjából 5 ezret – emelte ki Vukomanović. Szerinte az illetékeseknek érdemes lenne megfontolniuk, hogy legalább a diákok bizonyos kategóriái térjenek át a távoktatásra.
Olivera Ostojić, a Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ gyermekgyógyászati klinikájának vezetője a Prva tv vendégeként elmondta, hogy ebben a létesítményben jelenleg 32 kiskorú Covid-pácienst gyógykezelnek. Mint kiderült, java részük vagy egy-két hónapos csecsemő, vagy serdülőkorú. A korábbi járványhullámokkal ellenben most szinte minden gyermeknek szüksége van az oxigénterápia valamelyik formájára – emelte ki.

6948 új fertőzött – 64 elhunyt

A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 24 490 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6948-nak az eredménye volt pozitív (28,4 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 64 Covid-páciens hunyt el, 9698 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6791 Covid-pácienst gyógykezelnek, 277-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 2315 új fertőzést jegyeztek (annyit, mint eddig egyszer sem), ebből 455-öt Újvidéken.