2021. november 29., hétfő

Az elesett katonákra emlékeztek Budapesten

Kegyeleti gyertyagyújtást rendezett a közelgő halottak napja alkalmából a Magyarországon elhunyt vagy eltemetett magyar és külföldi katonákra emlékezve a Honvédelmi Minisztérium szerdán Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.

Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára elmondta: nemzetiségtől függetlenül minden katonára emlékeznek, akinek úgy hozta a sorsa, hogy harcolnia kellett és életét adta a hazájáért.
Hősiesen küzdöttek, bármelyik oldalon is álltak, és sokan távol a hazájuktól estek el egy ügyért, amelyben bíztak. Nekik, az önfeláldozó hősöknek is „köszönhetjük, hogy ma békében élhetünk" – tette hozzá.
Kiemelte, sokan csak katonát látnak az egyenruha mögött, holott a katona nem csupán az, hanem egyúttal valakinek a gyermeke, szerető férj és apa. „Így is kötelességünk" emlékezni rájuk és fejet hajtani előttük – hangsúlyozta az államtitkár.
Ezek a katonák a nemzetüket szolgálva a legdrágábbat áldozták fel: az életüket. „Áldozatuk nem volt hiábavaló, mert Magyarország létezik, népünk pedig nemzetté kovácsolódott és létükből új hajtás sarjad" – fogalmazott.
Olyan országot és olyan világot kell építeni, amelynek fennmaradása nem követel több katonaáldozatot – mondta beszédében Szabó István.
A szertartás, amelyen megjelentek a Magyarországra akkreditált katonai attasék képviselői is, a katolikus és a protestáns tábori püspökségek istentiszteletével ért véget.