2024. április 20., szombat

Új generációra van szükség a vállalkozásban

Innovációs központ nyílik az egyetemisták számára Újvidéken

Napjainkban egyre többet hallunk az alkalmazott tudomány fontosságáról. Ezt igyekszik szolgálni évek óta az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara is, amely hamarosan információs központtal gazdagodik. Az elsődlegesen élelmiszeriparra fókuszáló intézmény célja a tudás gyakorlati kamatoztatása, a vállalkozói kedv növelése, egy híd kialakítása lesz az egyetem, a vállalkozói szféra és a tartományi titkárságok között. Ennek érdekében megállapodási szerződést írt alá tegnap dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár és dr. Biljana Pajin, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának dékánja.

Ivanišević elmondása szerint a központ elsődleges célja a vállalkozók új generációjának kinevelése.

– A titkárság azért fogott össze az egyetemmel egy határon átnyúló pályázat révén, hogy létrehozzunk egy olyan légkört, amelyben a diákok nagyobb kedvvel látnak neki a cégalapításnak. Ennek érdekében a tartományi kormány a közeljövőben egy olyan költségvetési keretet dolgoz ki, amely megkönnyíti, hogy a fiatalok minél egyszerűbben pályázhassanak a startup programjaikkal a tartománynál. Ha a központ megalakul, a titkárság felvállalná a mentor szerepét is, mert a fiatal vállalkozóknak még sok tanácsra van szükségük, hogy tisztábban lássák, mit is csinálnak. A vállalkozás indításának első három éve a legnehezebb, akkor a legkönnyebb elbukni. Mi ezt nem szeretnénk, és az a célunk, hogy ezek a tehetséges fiatalok az országba maradjanak, és sikeres vállalkozókká váljanak – közölte a tartományi titkár.

A megállapodási szerződést dr. Biljana Pajin dékán és dr. Nenad Ivanišević titkár látta el kézjegyével (Fotó: Dávid Csilla)

A megállapodási szerződést dr. Biljana Pajin dékán és dr. Nenad Ivanišević titkár látta el kézjegyével (Fotó: Dávid Csilla)

A projektum megvalósítása a Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhető, amelyhez az intézményes háttért a tartományi titkárság biztosítja a Technológiai Kar számára. A projektum magyarországi partnere a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Dr. Sörös Zita, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tudományos kérdésekkel megbízott dékánhelyettese már több nemzetközi projektumban részt vett, és a jelenlegi pályázat megvalósításában is nagy szerepet vállalt. Mint elmondta, a Bee Student programnak köszönhetően a közelmúltban több mint tíz szerbiai diák töltött gyakorlati időt szegedi kis- és középvállalkozóknál.

– Ez a gyakorlati tudás felbecsülhetetlen értékkel bír a diákok számára. Ötletet, kedvet és bátorságot nyerhetnek ahhoz, hogy megalapítsák saját vállalkozásukat. A jelenlegi memorandum aláírásával egy olyan közös projektum jön létre a tartományi titkárságok és a Technológiai Kar között, aminek köszönhetően könnyebb lesz a kommunikáció a vállalkozók, a titkárságok és az egyetemek között, mindez annak érdekében, hogy az egyetemistáknak minél magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani – mondta a dékánhelyettes.

A Bee Student program eredményeiről beszámoltak a Szegedet megjárt diákok is, köztük Nikola Đurić, az egyetem mesterhallgatója is.

– Összesen három hónapot töltöttünk Szegeden, ez nem nagy idő, de arra elég volt, hogy egy ízelítőt kapjunk abból, hogyan zajlanak ott a dolgok. Megismerkedtünk az üzleti élet árnyoldalaival, és összehasonlítottuk az itthoni helyzettel.

Véleménye szerint ezek a projektumok azoknak a leghasznosabbak, akik önálló vállalkozást szeretnének indítani. Ez számára is hasznos volt, ugyanis mint Nikola megosztotta a média képviselőivel, ő egy kisebb sörüzemet szeretne nyitni.