2024. április 24., szerda
ALEC BALDWIN

Botrányhősből tragikus színész

PORTRÉ

Régen lehetett már hallani olyan filmhírt, ami annyira megrázta a világot, mint az, hogy Alec Baldwin népszerű amerikai színész, forgatás alkalmával lelőtt egy operatőrt és megsebesítette a rendezőt. Az eset nemrég, a Rust című westernfilm készítésekor történt, amelynek a főszereplője Alec Baldwin. Egy jelenetet forgattak, amelyben a színésznek lövöldöznie kellett, ekkor lőtte le Halyna Hutchinst és sebesítette meg Joel Souzát.

Azóta is Alec Baldwinról szólnak a legolvasottabb filmhírek, amelyek mindig igyekeznek újdonságokkal is szolgálni, így persze nem lehet mindent holtbiztosra venni. Ami viszont bebizonyosodott, az az, hogy éles töltényről volt szó. Minden jel arra mutat, hogy Alec Baldwin színészként véletlenül és teljesen önhibáján kívül követte el a szörnyű tettet. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy ő a film egyik producere is. A vizsgálatok tehát arról is szólnak, hogy producerként mik lettek volna konkrétan a kötelezettségei és ilyen téren történt-e mulasztás, mert ha igen, akkor egészen más a helyzet, és akár börtönbe is kerülhet.

Az eset kapcsán persze mindenféle szóbeszédek is szárnyra kaptak, az egyik szerint ez az egész része az Amityville-i átoknak (az ott történt hetvenes évekbeli gyilkosságokról film is készült), pusztán azért, mert Alec Baldwin ott született. Mások az ukrán és az orosz maffiát is szóba hozták, mert Halyna Hutchins ukrán származású, oknyomozó újságírással is foglalkozott, és ki tudja, mibe keveredett.

Alec Baldwin tehát Alexander Rae Baldwin III néven Amityville-ben született, 1958. április harmadikán. A horoszkópban Kos, rájuk pedig az asztrológia szerint az jellemző, hogy nagyon direktek, nagyszájúak és önfejűek. Ha hiszünk a horoszkóp jeleinek, ha nem, ahhoz nem fér kétség, hogy a pályája során Alec Baldwin mutatott magából ilyen vonásokat.

Kezdjük azonban ott, hogy igazi nagycsaládba született bele, amelyben ő a legidősebb fiú, három öccse, egy nővére és egy húga van. Az évek folyamán mindannyian valamilyen szinten sikerre tettek szert. A fiútestvérei Daniel, William és Stephen ugyancsak színészek, de a köztudatban Alec számít a legmenőbbnek. A Baldwin-fivérek már akkor mémmé váltak, amikor mémek még nem is léteztek. A vérbeli rajongóknak pedig igazi kihívást jelent levezetni a Baldwin-család kusza és sűrű ágazatú családfáját.

Alec Baldwin szerteágazó karrierje során számos sikerfilmben játszott, de szerepelt televíziós sorozatokban és a világot jelentő deszkákon is megállta a helyét. Habár az Oscar-díj kicsúszott a keze közül, mégis olyan népszerű filmekben láthattuk, mint a Beetlejuice – Kísértethistória, a Vadászat a Vörös Októberre, a Fogd a nőt és fuss, a Szökésben, A vadon foglyai, vagy A kód neve: Merkúr. A színész gyakran tűnik fel olyan alkotásokban is, akár néhány jelenet erejéig, amelyek világsztárokat sorakoztatnak fel.

Alec Baldwin már a nyolcvanas években is egy igazi szívtiprónak számított, ehhez illően a kilencvenes években a tőle csaknem öt évvel idősebb színésznőt és szexszimbólumot, Kim Basingert vette el feleségül. A Fogd a nőt, és fuss! című film forgatása idején szerettek egymásba, ők voltak az igazi hollywoodi álompár, de mint minden álom, ez is véget ért. Habár közös gyerekük is született, a házasságuk zátonyra futott, állítólag „igazi hollywoodi” okokból: Alec Baldwin alkoholizálása és Kim Basinger depressziója miatt. A színész ezekután 2012-ben Hilaria Baldwin jógaoktatóval kötött házasságot és nem vesztegették az időt, mára hat közös gyermekük van, így immár Alec Baldwin is igazi nagycsaládos. Időközben a fivéreinek is lettek gyermekei, a legnagyobb figyelem mostanában Stephen Baldwin lányára, Hailey-re irányult, akit Justin Bieber vett el feleségül.

Visszatérve Alecre, tudni való az is, hogy politikai aktivista és remek komédiás, időnként pedig ezt a kettőt ötvözi, beszólogatott Arnold Schwarzeneggernek is a kormányzása kapcsán. Alec Baldwinnek több kirohanása is volt, azt tartják róla, hogy nagyszájú, botrányokba is keveredett, napvilágra kerültek nem igazán korrekt megjegyzései is, amik miatt viszont tisztességesen elnézést is kért. Egyikben épp a lányát kritizálta elég ocsmányul. Baldwin ismert a parodizálásairól is, az egyik legnagyobb figyelmet az kapta, amikor Donald Trumpot figurázta ki. Ezt Trump fia nem hagyta annyiban, úgy gondolta a bosszú hidegen tálalva a legjobb, és most visszavágott „A fegyver nem öl, Alec Baldwin igen” feliratú pólókkal.

Ami a Rust forgatásán történteket illeti, a filmkedvelőknek két korábbi eset juthat eszükbe. Egyik az 1984-es Cover Up című sorozat készítésénél történt, amikor a főszereplő Jon-Erik Hexum unatkozott a forgatás idején, szórakozásból a halántékához tette a kellékpisztolyt, mintha orosz rulettet játszana, és elsütötte. Csupán huszonhat éves volt, amikor meghalt. A másik Brandon Lee, a harcművész legenda, Bruce Lee fiának a halála, akit szintén forgatás alkalmával lőttek le. A holló című filmről van szó, a végzetes lövést pedig színész kollégája Michael Massee adta le, aki ezen sohasem tudta túltenni magát. 2016-ban rákban hunyt el.

Alec Baldwint is megviselték a történtek, és még nem tudni, milyen következményei lesznek az esetnek. Egyre lehet számítani, ha a Rust című film elkészül, minden bizonnyal nagy nézettséget produkál.