2024. március 29., péntek

Szívét-lelkét belevarrja

Gyerekkori álom a nagymama varrógépe mellől

A magyarkanizsai Nyilas Zsuzsanna gyermekkora óta áhítattal nézte nagymamája varrógépét, és folyton ott tüsténkedett körülötte, miközben ő dolgozott. Így nem is volt kérdés, hogy középiskolai tanulmányait Szabadkán, szabó és ruhakészítő szakon végzi. Pályakezdő varrónőként szülővárosában, Magyarkanizsán dolgozott, az akkor még varrodaként működő Kvalitetben, amely a későbbi évek során tönkrement. Elmondása szerint egyszer a nővére kérésére készített egy babzsákot, és attól fogva különféle apró dolgokat varr.

– Egyszer a nővérem azt kérdezte tőlem, lenne-e kedvem babzsákot készíteni neki. Igazság szerint innen indult az egész pályafutásom. Persze akkor még nagyon kezdő voltam, hosszú évek kellettek, mire kitapasztaltam, mit és hogyan lenne a legjobb elkészíteni. Rengeteg maradék anyagom volt, így jött az ötlet, hogy elkezdek mobiltokokat, tolltartókat és táskákat is varrni. Ezek népszerűsítése érdekében pedig kirakodóvásárokban és búcsúkban jelentem meg a portékámmal – magyarázza Zsuzsa.

Ennek immár kilenc éve. A fiatal nő jelenleg farmerrel kombinálja a műbőrt, ugyanis úgy látja, ezek a táskák bármikor eladhatók, és nagy rá a kereslet. Ha minden héten árulhatna, megélnének belőle, viszont egy hét leforgása alatt nem tudja pótolni a teljes árukészletét, mivel nagyon időigényes az elkészítésük. Egy nap egy farmertáska tud elkészülni a kezei között. Mindemellett a mindennapi házimunkát is ő végzi, ugyanis egyedül neveli két nagylányát. Minden idejét és energiáját a hobbijának szenteli, ami egyben a munkájává is vált. Úgy érzi, nem is tudna mást csinálni.

Minden mintát kézzel vág ki, ragaszt le és varr körbe. Nincs nyomtatója, sem semmi egyéb korszerű gépe, egy egyszerű házi Bagat varrógéppel dolgozik, és mindent aprólékosan, csupa szívvel és szeretettel készít. Zsuzsa hozzátette, hogy öt éve már nem váltotta ki a helyét a vásárokban, mert arra nem futja. Inkább csak búcsúkban, falunapokon és egyéb kézművesvásárokon kínálja szebbnél szebb és egyedi táskáit. A közösségi oldalon is megtalálható, és természetesen ott is vásárolhatnak tőle.

Zsuzsanna próbál minél többrétű kínálatot felmutatni, sok apróságot is készít, például kulcstartókat, amelyek valamivel olcsóbbak, és könnyebb eladni őket. Tapasztalatai szerint ugyanis az emberek nagyon beosztják manapság a pénzüket. Örül, hogy a saját idejével ő rendelkezik, és kizárólag a maga ura lehet.
Aki igazán különleges és egyedi ajándékokkal szeretné meglepni szeretteit, bátran forduljon Zsuzsához. Kétségkívül szívét-lelkét belevarrja!