2024. április 19., péntek

Önkénteseket toboroz a hadsereg

A Szerb Katonaság és a tiszti főiskola képviselői Verbászon fogadták az érdeklődőket

Az önkéntes katonai szolgálat népszerűsítését és a katonaság iránt érdeklődők nyilvántartásba vételét szervezte meg a minap Vebászon a Szerb Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának újvidéki központja és a verbászi önkormányzat. A kampányon az újvidéki katonai központ képviselői az érdeklődőkkel ismertették az önkéntes katonai szolgálatra való jelentkezéssel és a tartalékos tiszti tanfolyammal kapcsolatos tudnivalókat.

Dragan Dimoski alezredes kifejtette, az akció fő célja, hogy közelebb hozzák Verbász polgáraihoz a katonai szolgálat teljesítésével kapcsolatos jogokat, kötelességeket és kötelezettségeket, valamint, hogy tájékoztassák az érdeklődőket az önkéntes katonai szolgálatra és a tartalékos tiszti tanfolyamra való jelentkezéssel kapcsolatban.

− A köztársasági parlament 2011-ben megszüntette a kötelező sorkatonai szolgálatot, ezzel egyidejűleg pedig bevezették a önkéntes (fegyverrel történő) szolgálatot. Eszerint minden 19 és 30 év közötti fiatal (nő és férfi egyaránt) jelentkezhet önkéntes katonai szolgálatra, továbbá tartalékos tiszti tanfolyamra. Az előbbinél a szolgálat hat hónapig tart, azzal, hogy a jelentkezők az első három hónapban speciális kiképzésen vesznek részt, a hátralévő hónapokat pedig a hadseregben töltik. A tartalékos tiszti iskola ugyancsak hat hónapig tart, ide csak azok jelentkezhetnek, akik egyetemet vagy főiskolát végeztek, a képzés a belgrádi katonai akadémián történik. A tanfolyam elvégzését követően a jelentkezők megfelelő tiszti rangot kapnak, és a katonai egységekhez kerülnek – mondta az alezredes. Hozzátette, Szerbia állampolgárainak joga van a katonai szolgálatra és az ország védelmére való felkészülésre.

Szavai szerint azok számára, akik önkéntesen és fegyverrel teljesítenek katonai szolgálatot, vagy tartalékos tiszti tanfolyamon vesznek részt, biztosított a munkalehetőség a szerb hadseregben és a védelmi minisztériumnál, továbbá dolgozhatnak a belügyminisztériumban, a büntetés-végrehajtási intézetekben, biztonsági őrként a különböző hivatalokban stb.

A helyszínen megtudtuk azt is, hogy az önkénteseknek havi fizetést, egészségügyi biztosítást, útiköltség-térítést és teljes ellátást biztosítanak, az érdeklődők pedig a lakóhelyükhöz legközelebb lévő kaszárnyában, illetve katonai kirendeltségben jelentkezhetnek.