2024. április 23., kedd
TÖRÖKKANIZSA

Kutyás fogathajtó versenyt rendeztek

A vidékünkön a maga nemében rendhagyó, látványos sportban tartottak megmérettetést szombaton Törökkanizsán. A helybéli Sleddog Sportklub Domonkos Lászlóval az élen tizedik alkalommal rendezte meg a nemzetközi kutyás fogathajtó versenyt.
A Farkastanyán megtartott megmérettetésre 46 versenyző nevezett be 10 kategóriában Magyarországról, Bulgáriából, Szlovéniából és Szerbiából – mesélték a szervezők, akik elmondták azt is, hogy legtöbben a kutyás futás kategóriában rajtoltak el.

– Ez lényegében arról szól, hogy az embert és a kutyát egy gumis póráz köti össze, a kutyán húzóhám, a futón deréköv, és a futó szavakkal irányítja a kutyáját végig a pályán. Rajtuk kívül voltak, akik a kutyás bringázást választották, ezen belül is egy vagy két kutyával, s voltak, akik ugyanezt tették, csak rollerrel vagy háromkerekű edzőkocsival indulva – mesélte Karl Ágnes, a verseny egyik szervezője, aki hangsúlyozta, hogy mindenki sikeresen teljesítette az 5,28 kilométeres távot. A versenyzők a családias hangulatban zajló bajnokságot követően finom ebédet fogyaszthattak el a szervezők jóvoltából, akik a törökkanizsai Lavole palacsintázónak és a környéken élő nagymamáknak, szomszédasszonyoknak köszönhetően a finom desszertről is gondoskodtak.

A Farkastanyán megtartott megmérettetésen 46 versenyző vett részt

A Farkastanyán megtartott megmérettetésen 46 versenyző vett részt

A törökkanizsai Sleddog Sportklub az első és egyelőre az egyetlen szerbiai klub, amely szánhúzókutya-versenyeken indul, illetve versenyeket szervez.
Domonkos László és felesége, Karl Ágnes 2012-ben alapította a klubot, előtte magyarországi klub színeiben versenyeztek, mivel egy darabig Budapesten is éltek. Tavalyelőtt Magyarpolányban a FISTC (International Federation of Dog Sledding Sports) által megrendezett Dryland kutyafogathajtó-Európa-bajnokságon Domonkos László arany-, a magyarkanizsai Sordje Rebeka pedig bronzérmet hozott haza a középtávú egykutyás kerékpározás kategóriájában.