2024. április 25., csütörtök

Zónaverseny-tárlat nyílt Szenttamáson

A hagyományos kiállításról hat alkotás jut el a törökbecsei tárlatra

A szenttamási Kultúrotthon évek óta otthont ad az amatőr festők zónaversenyének. A minap nyílt meg az intézmény galériájában az ehhez kapcsolódó kiállítás. A kiállításra került 28 munka közül Maja Pavlović – Leah, Dušica Krajinović, Ivana Nićin, Angela Jović Zeremski, Marija Jojin és Angelina Lenka Dinjaški alkotásai jutottak tovább a Vajdasági Amatőr Festők Tárlatára, amelyet az idén november 7-én Törökbecsén tartanak meg.

Sava Mučibabić, a szakzsűri elnöke bevezetőjében elmondta, elégedett a munkákkal, de még inkább amiatt, hogy egyre több fiatal művész küldi el alkotását. Kiemelte, Vajdaságban szinte minden településen vannak amatőr művészek, ezért is mondhatjuk, hogy „az amatőrizmus kultúránk alapja”: − Sajnos ez a valóság még nem érte el azokat, akiknek ezt észre kell(ene) venniük, de már ezen a téren is történt előrelépés. A hozzáállás lassan változik, hiszen az új miniszter bejelentette a kultúráról szóló törvény változásait, és határozott ígérete szerint az amatőr alkotók megkapják az őket megillető helyet.

Mile Ignjatović, az idei másik zsűritag ugyancsak kiemelte az amatőrizmust, és a szerzői alkotások egyenrangú elbírálása mellé állt. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szakemberek kritikai hozzáállása, vagy akár az amatőr festők iránti alábecsülés a jövőben eltűnik:

– Az amatőrizmus a polgárok kulturális mozgalmává vált, és ezt már senkinek nincs joga alábecsülni. A művészet elméleti kérdés, a szellemi képesség és a tehetség határozza meg, ezért nem lehet kizárólag a művészeti középiskolákban, akadémiákon tudást szerzett művészek kiváltsága. Mindenki, aki szükségét érzi, megmutathatja és meg is kell mutatnia tehetségét, hiszen a művészek növekvő létszáma arányosan emeli a művészet minőségét, gyarapítja egy-egy nép és nemzet kulturális értékeit. Voltam több olyan kiállításon, ahol az akadémikus festők és az amatőrök együtt állítottak ki, és elmondhatom, hogy egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy melyik festmény melyik művészcsoporthoz tartozik. Ami a tehetséget illeti, sok esetben nagyon vékony vonal választja el a két csoportot – fogalmazott Mile Ignjatović. Kiemelte, a beérkezett munkák mindegyike kiváló, és nagyon nehezen született meg a döntés, hogy melyik alkotások jussanak tovább.