2024. április 25., csütörtök
EU-CSÚCS

Varsó nyitott a párbeszédre, de....

Orbán mindenkinek megálljt parancsolna

Lengyelország nyitott a párbeszédre az alkotmánybíróság október elején hozott döntéséről, a megoldásra törekszik, de nem fog zsarolás hatására cselekedni – közölte tegnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos ülésére érkezve.

A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntésével kapcsolatban, amelyben a testület a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg azokon a területeken, amelyeken az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre, Morawiecki azt mondta: Lengyelországnak nincs problémája vagy nézeteltérése más uniós országokkal a jogállamiság elveiről. „Ugyanolyan hűek vagyunk a jogállamiság elvéhez, mint a többi tagország és az uniós intézmények” – fogalmazott.

„Boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság a lengyelek oldalán van, ki fogunk állni a lengyelek mellett” – közölte az ülésre érkezve Orbán Viktor, aki szerint „lopakodó hatáskörbővítés zajlik az EU részéről, aminek végre megálljt kell parancsolni. A lengyelek végre vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. Ott a helyünk mellettük”.

A magyar kormányfő Frans Timmermansnak, az EB (szociáldemokrata) alelnökének, az uniós klímacsomag kidolgozását koordináló biztosnak is „nekiment”, mondván „az uniós bizottság számítások nélkül akar cselekedni, megemeli az enrgiaárakat, szétveri az európai gazdaságot. Ennek mindenképpen megálljt kell parancsolni”.