2024. március 29., péntek

Kaczyński: Varsó nem hátrál meg

A szuverenitás kérdésében Varsó egy negyedlépésnyit sem fog meghátrálni – szögezte le Jarosław Kaczyński, Lengyelország formális „uralkodója” az uniós jog és a lengyel alaptörvényt érintő uniós lépésekre reagálva. „Az uniós jog soha nem élvez elsőbbséget az alkotmányunkkal szemben, az elsőbbség csak azokat az ügyeket illeti meg, amelyekben Lengyelország átruházta a hatásköröket az EU-ra – közölte a kormányfő-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a Gazeta Polska konzervatív hetilapnak adott tegnap megjelent interjúban.

„Tenni fogjuk a dolgunkat, megvalósítjuk céljainkat, például az igazságügyi reform terén” – válaszolt arra a kérdésre, hogy Lengyelország a továbbiakban hogyan fog védekezni az uniós színtéren. Megerősítette, hogy az igazságügyi reform gyorsítása várható, ennek tervezete már elkészült.

Kaczyński korábban jelezte: a reform keretében megszüntetik a Brüsszel által bírált fegyelmi kamarát a legfelsőbb bíróságon. A kamara megszüntetése azon követelmények egyike volt, amelyeket kedden az Európai Parlamentben folytatott vitában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismételten sürgetett.

Kaczyński szerint az uniós szervek európai szuperállam létrehozására törekednek. Egy ilyen, „teljesen antidemokratikus, a nemzeteket rangsoroló EU-ban egyes nemzetek – például a németek – szuverén státust élveznének, a lengyelek pedig nem – mondta.

Szerinte a „szuperállam víziója” a brit kilépést követően vált lehetővé. Arról, hogy az EU-ban fontolóra vették-e Lengyelország „kiszorítását” is, elmondta: nincs lehetősége ellenőrizni az ilyenfajta értesülések valódiságát. Szerinte a lengyel kilépésről olyanok beszélnek, akik kormányváltást akarnak előidézni. „Azt hiszem, egy kolonizációs forgatókönyvről van szó. Az a törekvés, hogy nálunk vagy akár Magyarországon kormányváltás következzen be, nem öncélú, hanem éppen ennek a (kolonizációs) elgondolásnak az előfeltétele” – vélekedett.